Od dokumenata na Brajevom pismu ništa osim naloga ministra – za koji PIO ne zna

Vesti 31. jul 201917:40 > 20:13
N1

Pre 10 dana gotovo svi mediji su preneli saopštenje ministarstva za socijalna pitanja. Prvi čovek tog resora, Zoran Đorđević, pohvalio se tada kako je naložio Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje da dokumente od sada štampa i na Brajevom pismu.

Tako će tvrdi ministar Srbija dodatno unaprediti položaj oko 12 hiljada slepih i slabovidih građanki i građana. Ipak, u praksi PIO je ostao slep na nalog ministra.

Vest je osvanula 19. jula. Ministar za socijalna pitanja naložio je Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje štampanje rešenja i na Brajevom pismu.

„Od onog trenutka kada sam ja to rekao trebalo bi rešenja da budu štampana tamo“, rekao je Zoran Đorđević, ministar za socijalna pitanja.

POVEZANE VESTI

Trebalo bi, ali, avaj.

„Ja sam došla u filijalu da uzmem listing za svoj posao, dobila sam listing. Međutim, pitala sam za Brajevo pismo, čovek koji je radio na šalteru se nasmejao, rekao je da oni svašta pričaju da to nije čudno, da to neće ići tako lako“, priča na Nevena Jovanović, građanka Beograda.

Osim ove Beograđanke koja se lično uverila da i dalje dobija samo dokumenta koja ne može da pročita, ministra za socijalna pitanja demantuje i sam PIO. Pisani odgovor fonda televizjii N1 prosledio je gledalac koji se interesovao da li može dobiti rešenje na azbuci za slepe.

„Obaveštavamo Vas da ne postoje zvanične informacije i uputstva o tome da će Fond PIO davati uverenja na Brajevom pismu“, stoji u odgovoru.

Iako je nalog dao u julu, ministar objašnjava da će PIO fond rešenja na azbuci za slepe štampati tek od Nove godine tj. kada nabavi štampače.

„Do Nove godine tako nam je neki plan, sve što se bude štampalo štampaće se u Savezu slepih i slabovidih“, kaže ministar Đorđević.

„To što će Savez raditi je neprimereno jer niko nema pravo osim zaposlenih u PIO fondu da raspolaže onim što piše u našoj dokumentaciji“, naglašava Nevena Jovanović.

Dok ministar tvrdi da će dokumenti na Brajevom pismu kada za žive omogućiti dosledniju primenu Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, sagovornica N1 misli da ministar prvo treba da sprovede odluku, pa tek onda izlazi u medije.

„Ovo što ja kao neko ko ne vidi izlazim ne znači da ja tražim bilo šta i da meni treba nešto od ove države, jer ne dobijam skoro ništa. Ja želim građanima da kažem da kada ministar, kao neko ko predstavlja Vladu, kaže – ja sam naložio, ja želim da kažem da ga, eto, u njihovo ime, molim da naloži pre svega da najtežim invalidima poveća tuđu negu, a da građanima vrati penzije i ono što su im oduzeli“, dodaje Jovanović.