Evropa Nostra: Razarajuće posledice izgradnje žičare na autentičnost Kalemegdana

Vesti 30. jul 201920:02 > 20:05
Izvor: N1

Najveća evropska organizacija posvećena očuvanju kulturnog nasleđa "Evropa Nostra" objavila je izveštaj u kom je ocenila da bi realizacijom "kontroverznog" projekta gradnje žičare na području Beogradske tvrđave na Kalemegdanu, "nepovratno bile kompromitovane istorijske i estetske vrednosti zaštićenog kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Srbiju".

Navodeći da je izveštaj pripremljen na osnovu posete visoke delegacije stručnjaka „Evropa Nostre“ Beogradu početkom maja, iz te organizacije su ocenili da je projekat na Kalemegdanu „zakonski sporan, i bez jasne svrhe i utemeljenja“ kao i da bi izgradnja žičare na tom području imala „razarajuće posledice na autentičnost i integritet kulturnog nasledja koje je simbol Beograda“.

„Ostacima iz doba Rima, Vizantijskog carstva, Ugarske, Bugarske i srpske srednjovekovne države, Osmanskog carstva i Habsburškog perioda, Beogradska tvrđava priča jedinstvenu priču o istorijskim granicama Evrope kroz period dug više od 18 vekova. Verujemo da visoka vrednost ovog zaštićenog spomenika kulture poziva na maksimalnu brigu i poštovanje, te pozivamo vlasti u Srbiji da se u skladu sa time odnose prema ovom istorijskom dragulju“, naveo je izvršni predsednik Evropa Nostre Herman Parcinger.

Iz te organizacije su upozorili da bi se gradnjom žičare „ugrozila transnacionalna nominacija Beogradske tvrdjave na UNESCO Listu svetske baštine u okviru ‘Granica Rimskog Carstva’, te bi se propustila izuzetna prilika za dugoročno unapređenje i očuvanje ovog lokaliteta, kao i za održivi razvoj kulturnog turizma“.

„Ozbiljna Studija uticaja na nasleđe izostala je u procesu razmatranja projekta gradnje žičare, suprotno nacionalnim i medjunarodnim zakonskim odredbama kao i standardima dobre prakse. Projekat gradnje žičare nekompatibilan je sa nacionalnim zakonskim odredbama, kao i sa medjunarodnim i evropskim konvencijama u oblasti nasledja koje je ratifikovala Srbija“, stoji u izveštaju.

Preporučuje se preispitivanje „svih upitnih dokumenata, mera i dozvola izdatih u procesu planiranja gradnje žičare, kako to kulturno dobro od izuzetnog značaja ne bi bilo ugroženo nezakonitim i neadekvatnim odlukama“ i priprema „detaljne Studije uticaja na nasledje projekta gradnje žičare, od strane nezavisnog kompetentnog tima stručnjaka“.

Dodaje se da je izveštaj 17. jula predstavljen kabinetu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću.