Različite reakcije stranaka i udruženja na prvi sastanak vlasti i opozicije

Vesti 30. jul 201914:39 > 15:01
N1

Udruženje "Jedan od pet miliona" saopštilo je da je dijalog vlasti i opozicije, koji se održao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, poželjan, ali da je došao kasno.

„Još jednom jasno kažemo da bez ispunjenja svih tačaka proizašlih iz preporuka stručne komisije nema slobodnih izbora. Nećemo šargarepe, hoćemo ispunjenje zahteva u protivnom pozivamo na aktivan bojkot“, navelo je to udruženje. 

Udruženje navodi da dijalog mora biti transparentan, jer se tiče svih građana Srbije a ne samo političkih opcija koji učestvuju u izbornoj trci. 

POVEZANE VESTI:

„Opozicija je učestvovanjem na ovim sesijama pokazala da je otvorena za dijalog i razgovor na temu implementacije preporuka stručnog tima… Odstupanja od bilo koje tačke preporuka stručnog tima značilo bi smanjiti već minimalne granice za normalno funkcionisanje izbornog procesa i medija. Sve tačke preporuka prihvaćene od strane političkih opcija, sindikata i drugih potpisnika Sporazuma sa narodom, moraju biti ispunjene“, dodaje se. 

Udruženje je ocenilo da samo sređivanje biračkog spiska, administracije i izbornog procesa, bez dovoljnog prisustva u medijima daje minimalan, ili nikakav efekat na izbore. 

„Napominjemo da mediji koji su kontrolisani sedam godina, uključujući sve medije i nacionalne frekvencije koje su u privatnom vlasništvu, kroz kratko vreme i dijalog od nekoliko sesija nije moguće otvoriti za sve strane mišljenja u ovom društvu, stoga je bojkot jedina trenutna opcija“, navodi se u saopštenju.

Čanak: Bili smo pozvani na sastanak, ali smo odbili jer se tako marginalizuje Skupština

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da su i on i njegova stranka bili pozvani na današnji sastanak vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu, ali su odbili da na njemu učestvuju, jer „i vlast i delovi opozicije načinom na koji je sastanak sazvan urušavaju institucije i marginalizuju Skupštinu Srbije“. 

„Načinom na koji je sastanak sazvan i gde je organizovan, on neće doneti ništa dobro. Ako vlast već urušava institucije i marginalizuje Skupštinu Srbije, pitam zbog čega sada u tome učestvuje i opozicija. Skupština kao najviše predstavničko telo građana Srbije je jedino mesto gde se ovakav dijalog može voditi, čime se ojačavaju kapaciteti te institucije“, naveo je Čanak. 

Ocenio je da je ovakvim svojim gestom, „samoproklamovana prava opozicija“ još jednom pokazala da „nije nikakva alternativa naprednjačkoj vlasti, jer su joj koordinate razmišljanja identične“. 

„Da ne pominjem da je uzgred i urušena institucija FPN-a, koji kao ugledna akademska institucija ne bi trebalo da bude sveden na ulogu hostese političkih partija“, poručio je Čanak. 

Prema njegovim rečima, i u zemljama regiona, tamo gde se odvijaju dijalozi vlasti i opozicije o izbornim uslovima, „svugde je skupština mesto dijaloga“. 

„To ne mora biti ni velika sala, ni plenarana sednica, ali se mora znati da je skupština kao institucija mesto za dijalog različitih političkih opcija, a ne učionice FPN-a“, rekao je Čanak.

LDP: Dobar korak i potvrda da dijalog vlasti i opozicije nema alternativu

Liberalno-demokratska partija (LDP) ocenila je okrugli sto predstavnika političkih partija i nevladinih organizacija na beogradskom Fakultetu političkih nauka „dobar korak“ i „potvrda da dijalog vlasti i opozicije nema alternativu“.

Stranka je u saopštenju izrazila zadovoljstvo „što su se za jednim stolom našli svi oni koji imaju zajednički interes da se poprave izborni uslovi i da se tom problemu pridje sa ekspertske strane, bez politikanstva“. 

„Nadamo se ubrzo sledećem okupljanjaju i bićemo, kao i danas, učesnici i ljudi koji svojim predlozima pokušavaju da reše nagomilane probleme u političkom sistemu i društvu“, naveli su u Liberalno-demokratskoj partiji.

Iz te stranke su dodali da je zajednički dogovor pre sastanka bio da se ne iznose detalji sa sastanka, što je kako su naveli, većina sagovornika i poštovala.

DJB: Jedini forum za raspravu je Skupština

Pokret Dosta je bilo ocenio je da sastanak vlasti i opozicije „ilustruje sav raspad demokratskog parlamentarnog sistema u Srbiji“, te da je jedini forum za raspravu o načinu ispunjenja opozicionih uslova Narodna skupština. 

„Sastanak bivše i sadašnje vlasti Dragana Đilasa i Nebojše Stefanovića u organizaciji i pod pokroviteljstvom ‘odabranih’ nevladinih organizacija pokazuje punu dubinu kolonijalnog statusa Srbije“, naveo je DJB u saopštenju. 

Navodi se da se pitanje uslova za fer i slobodne izbore „ne sme i ne može“ rešavati unutar „kružoka nevladinog sektora kome je zajednička odrednica mantra da ‘EU nema alternativu'“. 

DJB je poručio da Savez za Srbiju „nije jedina opozicija u Srbiji“, kao i da jedan od osnivača SzS-a Dragan Đilas „nije lider opozicije“.

SMS: Nadamo se da će se dijalog proširiti i na ostale predstavnike vlasti i opozicije

Stranka moderne Srbije (SMS) pozdravila je dijalog predstavnika vlasti i dela opozicije, uz posredstvo civilnog sektora i izrazila nadu da će biti nastavljen javno u parlamentu.

„Uskoro nas očekuje početak jesenjeg zasedanja Narodne skupštine, te se nadamo da će se dijalog proširiti i na sve ostale predstavnike vlasti i opozicije, da će se odigravati javno, transparentno i u instituciji koja je za to predviđena“, naveli su iz SMS.

Kako su u saopštenju istakli, SMS od prvog dana zagovara dijalog o fer izbornim uslovima i jednakom pristupu medijima sa nacionalnom frekvencijom između predstavnika vladajuće većine i opozicije. 

„Drago nam je što je dijalog otvoren, pa makar i van institucija i tek nakon šest dugih meseci“, navode iz SMS.

GDF: Vlast birala opoziciju

Građanski demokratski forum (GDF) ocenio je da je „vlast birala svoju opoziciju“.“Vlast je birala populističku opoziciju, sličnu sebi, kao što je to uradila i predhodna vlast, kada je Srpska napredna stranka (SNS) bila opozicija. Besomučno ponavljanje društvenih anomalija se na taj način tvrdoglavo nastavlja“, navodi se u saopštenju GDF-a.

Ta organizacija istakla je da bi bilo dobro da je „zaista“ došlo do dijaloga vlasti i dela opozicije i dodala da je odmah nakon sastanka predstavnik vlasti je „brze-bolje diskreditovao ovako izabrane predstavnike opozicije izjavom da je to bila nekakva prezentacija, te da je druga strana tu prezentaciju politizovala, nazivajuci je razgovorima“.

„Ovaj sastanak najjasnije pokazuje da unutar opozicije imamo dve kolone, i to nacionalističko-populističku kolonu, čiji su se predstavnici već pokazali na vlasti i koji su danas počeli pregovore, i drugu opozicionu gradjansku kolonu koja vidi Srbiju u Evropskoj uniji“, dodaje se u saopštenju.