Mediji: Albancima sa Kosova stižu pozivi za služenje kazne u srpskim zatvorima

Vesti 29. jul 201920:37 > 20:42
Izvor: N1

Srpski sudovi su počeli da šalju pozive Albancima sa Kosova, naređujući im da se pojave u zatvorskim ustanovama kako bi izdržali kaznu. U suprotnom će, kako se navodi u pozivima, "biti nasilno odvedeni" u zatvore u Srbiji, prenosi Kossev pisanje kosovske štampe.

Takav poziv je pre nekoliko dana primio Hašim Mecinaj iz Gornje Kline, opština Srbica. On je dobio nalog da se pojavi u zatvoru u Nišu 1. jula 2019. godine, za izdržavanje kazne od 13 godina zatvora izrečene presudom Apelacionog suda u Kragujevcu 23. decembra 2013. godine.

Sud u Leskovcu osudio je Mecinaja na 20 godina zatvora zbog dva krivična dela počinjena tokom rata na Kosovu, koji su prema zakonima Srbije u to vreme bili kvalifikovani kao terorizam.

Kosovski mediji pišu da su Mecinaja srpska policija i vojska otele tokom rata iz njegovog sela Kline u opštini Srbica. Dodaje se da je prebačen na teritoriju centralne Srbije, gde je osuđen na 20 godina zatvora zbog „terorizma“. Kazna mu je izrečena za dva krivična dela: „napad na srpsku patrolu policije“ 10. jula 1998. godine, u kojem su ranjena trojica srpskih policajaca i „oružani napad“ na autobus koji je išao od Srbice do Mitrovice koji je prevozio srpsku policiju, pri čemu je 20 policajaca lakše povređeno.

Apelacioni sud u Kragujevcu je kaznu preinačio na 13 godina zatvora 2013. godine.

Mecinaj je rekao za „Zeri“ da mu je poziv da se javi na izdržavanje kazne u zatvoru u Nišu donela policija.