Simonović jedanaesti put tužio urednika portala Žig info

Vesti 29. jul 201914:53 > 15:00
N1

Zaključno s poslednjom tužbom, Dragoljub Simonović, bivši predsednik Opštine Grocka i osumnjičeni kao nalogodavac za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, od urednika tog portala Željka Matorčevića potražuje 3,6 miliona dinara na ime pretrpljene duševne boli, prenosi Cenzolovka.

Osumnjičen kao nalogodavac za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića u vreme dok je bio predsednik Opštine Grocka, Dragoljub Simonović ne prestaje da šalje tužbe protiv urednika tog sajta Željka Matorčevića.

Posle devete tužbe, dve nedelje na adresu Željka Matorčevića nisu stizale nove Simonovićeve tužbe. Međutim, prošlog ponedeljka primio je poziv za glavnu raspravu, iako nije znao da je ročište održano po desetoj tužbi, jer, kako je rekao za Cenzolovku, poziv za to suđenje nije ni dobio.

Posle desete, u petak je stigla i najnovija Simonovićeva tužba – jedanaesta.

I u poslednje dve tužbe Simonović traži odštetu od po 300.000 dinara.

Kao razlog za tužbe, Simonović navodi da je tuženi (Matorčević) „u više navrata objavljivanjem tekstova na raznim internet stranicama izuzetno uvredljive sadržine neposredno uzrokovao štetu tužiocu – Dragoljubu Simonoviću“.

U tužbi se Simonović poziva na to da sajt Žig info nije medij i kao dokaze navodi tekstove koji su mu naneli „duševni bol“.

U desetoj tužbi sporan je tekst „Ekskluzivni prvoaprilski intervju! On sada jedva preživljava, nakon što je dao ostavku na mesto predsednika Grocke“, dok je u najnovijoj tužbi Simonović naveo tekst od 17. juna 2017. godine – „Za šaku *ovana, kada lopov broj jedan (Sima) postane onaj koji drži reč“.

Posle ukupno jedanaest primljenih tužbi, Matorčević za Cenzolovku kaže da očekuje da će ih biti i sto jedanaest.

„Mene uopšte ne čudi to što radi Simonović. Verujem da mu je novac glavni cilj. Na sreću, imam besplatnu pravnu pomoć, inače ne znam kako bih i sa kojim parama plaćao advokata. Vidim da mu je cilj da me finansijski uništi“, smatra Matorčević, prenosi Cenzolovka.

On kaže da sve te tužbe iziskuju vreme i da Simonović možda i želi da ga odvrati od daljeg istraživanja na kojem radi.

Prema njegovim rečima, nejasno mu je zašto ga Simonović tuži sada zbog tekstova koji su objavljeni pre dve godine i koje nije on pisao.

Matorčević postavlja pitanje da li i svi drugi novinari mogu očekivati tužbe od osoba koje obavljaju ili su obavljale funkcije, poput Simonovića koji je bio predsednik opštine, a da budu tuženi kao „obični građani“.

Cenzolovka je pisala o tome da je Simonović u tužbama navodio da je Matorčević u Agenciji za privredne registre naveden kao zastupnik Medijskog centra Žig info, koji je registrovan kao udruženje.

Simonović se poziva na Zakon o javnom informisanju, u kom stoji da „pravna i fizička lica, izdavači medija, moraju biti registrovani kod nadležnog organa Republike Srbije za obavljanje delatnosti“.

„Na osnovu iznetog, a polazeći od činjenice da je navedeno udruženje u Agenciji za privredne registre registrovano za obavljanje delatnosti ostalih organizacija na bazi učlanjenja, a da u Registru medija nije ni registrovano, posredno se dokazuje da udruženje Medijski centar Žig info, kome je zastupnik tuženi Željko Matorčević, apsolutno nema nikakve veze sa pojmom medij, a još manje sa pojmom novinarstvo i novinarski poziv“, stoji u Simonovićevim tužbama.

Zaključno sa jedanaestom tužbom, Simonović od Matorčevića traži 3.600.000 dinara.