Novi poverenik: Neću trpeti pritiske, niti sprovoditi bilo čiju političku volju

Vesti 29. jul 201909:10 > 09:14
N1

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović poručio je da neće trpeti pritiske sa bilo koje strane, jer nije pristao da bude poverenik da bi sprovodio bilo čiju političku volju, već da bi radio u interesu građana i države.

Marinović je za TV Prva rekao da njegova nezavisnost nije dovedena u pitanje time što je na predlog vladajuće koalicije izabran na funkciju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka 

Nadam se da sam izbaran jer sam objektivan, stručan, nezavisan i samostalan u svom radu, rekao je Marinović. 

On je sugerisao da je potrebno menjati Zakon o slobodom pristupu informacijama od javnog značaja. Marinović je uveren da će u rad kancelarije Poverenika uvesti novi kvalitet i da će imati širi uvid u primenu zakona, ali i njegova tumačenja, jer je do sada bio na funkciji sa koje je davao podatake od javnog značaja, odnosno štitio podatke o ličnosti. 

Svi iz službe Poverenika su vrhunski profesionalci, dobro rade svoj posao, ali u primeni zakona gledaju samo iz svog ugla, a ja sam kao sudija imao mogućnost da sagledam dobre i loše oba zakona, naglasio je on, komentarišući kandidaturu Nevene Ružić iz službe Poverenika. 

Marinović je rekao kako ima čast i zadovoljstvo da sarađuje sa dosadašnjim poverenikom Rodoljubom Šabićem, jer posle svih instanci, žalbi Povereniku, predmet završi u Prekršajnom sudu.

Mislim da je on radio dosta korektno, unapredio je rad službe Poverenika i nadam se da ću je ja dodatno unaprediti, rekao je Marinović.

Prema svima jednako, ne sme biti dvostrukih aršina, rekao je Marinović kako će se voditi u svom radu.