Komunalni milicajci u ulozi fotoreportera tabloida na protestu "1 od 5 miliona"

Vesti 28. jul 201919:14 > 19:27
Izvor: N1

Posle jučerašnjeg protesta "1 od 5 miliona" glavna tema ponovo su Terazijski tunel i lepljenje nalepnica. Organizatori protesta tvrde da su ih fotografisali komunalni milicajci i da su fotografije odmah osvanule u tabloidima i na ličnom Fejsbuk profilu Gorana Vesića.

Pokret „Jedan od pet miliona“ saopštio je sinoć da je Komunalna policija u Beogradu zloupotrebila službenu dužnost, jer su na portalu dnevnog lista Informer objavljene fotografije aktivista pokreta, koji su u sklopu performansa lepili nalepnice u Terazijskom tunelu, koje je načinio komunalni milicajac, a ne fotoreporter. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić osudio je lepljenje plakata u Terazijskom tunelu i one koji su ih lepili nazvao je „huliganima koji su pokušali da unište tunel.“

POVEZANE VESTI

Fotografije aktivista pokreta „1 od 5 miliona“, koji su lepili plakate na jučerašnjem protestu, nastale od strane komunalne milicije, a ne fotografa, kako kažu u pokretu, objavljene su u dnevnom listu Informer.

Iz pokreta su poručili da je performans prijavljen policiji i da je u pitanju zloupotreba službenog položaja.

„Tražimo odgovornost za fotografije koje su bez pristanka izašle na portalu dnevnog lista Informer i zahtevamo odgovor glavnog urednika tog lista Dragana J. Vučićevića u kome će se javno izviniti svima čija je privatnost na ovaj način ugrožena“, navode iz pokreta „1 od 5 miliona“.

Fotografije aktivista „1 od 5 miliona“ objavljene su i na privatnom profilu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, koji je osudio lepljenje plakata i one koji su lepili nazvao huliganima, dodajući da je komunalna policija legitimisala nekoliko osoba i protiv njih će biti podnete prijave, kao i tužba za naknadu štete.

„Oko 18 časova doneli su kofe sa lepkom koji je Đilas platio ne bi li ovaj put baš uništili tunel. Kada nisu uspeli, svoj bes su iskalili na asfaltu u tunelu, na izlozima radnji u Svetogorskoj ulici, na stubovima javne rasvete i na stambenim zgradama“, rekao je Vesić za Blic.

Nakon toga stigao je odgovor iz pokreta u kojem su naveli da se više neće legitimisati „Vesićevoj stranačkoj parapoliciji“.

Slična situacija dogodila se nakon protesta u februaru kada su građani u Terazijskom tunelu lepili nalepnice sa, kako su naveli, lažima predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na kraju protesta zaposleni u Gradskoj čistoći počeli su da skidaju nalepnice iz Terazijskog tunela što je naišlo na negodovanje demonstranata, koji su prema rečima zaposlenih u Gradskoj čistoći prvo zviždali, pa oblepili i jedno od njihovih vozila.