LSV i LDP traže od premijerke da smeni ministra Popovića

Vesti 28. jul 201911:43 > 11:46
Izvor: Tanjug / Dimitrije Goll

LSV i LDP traže da predsednica Vlade Srbije Ana brnabić smeni ministra zaduženog za inovacije Nenada Popovića nakon saopštenja izdatog u subotu u kom se ocenjuje da je posle "svih poruka" koje je Beograd prethodnih nedelja dobio od zapadnih zemalja, "jasno da je Briselski sporazum mrtav i da evropskih integracija Srbije više nema".

„Srpski politički brod trebа okretаti polаko i mudro, bez potresа, u drugom prаvcu“, naveo je u subotu ministar Popović. On je dodao da Srbija mora da se još više ekonomski i vojno konsoliduje i da jаčа, oslаnjаjući se nа svoje prijаtelje i sаveznike, Rusiju i Kinu.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je premijerku Anu Brnabić da smeni ministra Nenada Popovića navodeći da je ponovo pokazao da je ruski lobista i zastupnik interesa onih koji žele da zaustave evropski put Srbije.

„Republika Srbija ne može istovremeno biti i za i protiv evropskih integracija, niti premijerka i pojedini ministri u vladi mogu slati različite poruke svojim građanima i svetu. Ministar Nenad Popović je svesno naneo štetu evropskim integracijama Republike Srbije i ugledu naše zemlje“, ocenila je LSV.

Popović ne zaslužuje slobodu da sam odluči da li će ostati u vladi, nego bi premijerka trebalo da ga smeni, stoji u saopštenju u kom se dodaje: „Ta smena bi bila i jasan signal, kako eventualnim drugim ruskim lobistima u vladi, tako i evropskim zvaničnicima, o tome da je naša zemlja odlučna da bude deo evropske porodice“.

POVEZANE VESTI

Liberalno demokratska partija (LDP) zatražila je od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da smeni ministra zaduženog za inovacije Nenada Popovića zbog protivljenja zvaničnoj državnoj politici o ulasku u Evropsku uniju.

Povodom saopštenja Popovića u kome navodi da je Briselski sporazum „mrtav“ i da evropskih integracija Srbije više nema, LDP navodi da to u stvari „Popovićevi nalogodavci praktično šalju poruku srpskoj vladi da napusti pregovore sa Kosovom, pa i pregovore sa Evropskom unijom“.

„Pored toga što je saopštenje otvoreno protivljenje zvaničnoj spoljnoj politici Vlade Srbije, takav nastup jednog aktuelnog ministra predstavlja veliku sramotu za celokupnu Vladu, zato što praktično potire celokupan njen rad“, ocenjuju iz LDP-a.

Ta stranka je „upozorila“ premijerku Brnabić na posledice mlake reakcije koju je uputila. „Nije dovoljno podsetiti ministra da je Evropska unija strateški cilj Srbije, niti reći da ministar Popović izadje iz Vlade ukoliko mu se taj cilj ne dopada. Jedini pravi pokazatelj da premijerka stoji iza sopstvenog ekspozea je da istog trenutka smeni ministra Nenada Popovića i udalji ga iz Vlade i tako pošalje jasnu poruku u kom pravcu imamo nameru da nastavimo dalje“, ističu iz LDP-a.

Brnabić je reagovala u subotu, 27. jula, na navode Popovića ističući da je izneo stav direktno suprotan stavu Vlade čiji je član i poručila da je svaki ministar dužan da sprovodi zajednički dogovorenu politiku, a da oni koji „to nisu u stanju, slobodni su da je napuste“.