Učesnici protesta poručili Vučiću: Sam ćeš na izbore ako ne bude fer uslova

N1

Protest Jedan od pet miliona završen je ispred zgrade Predsedništva u Beogradu porukom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će sam učestvovati na predstojećim izborima ukoliko ne omogući fer uslove.

Ispred Predsedništva su doneti džakovi sa „glasačkim listićima“ na kojima se svaka izborna lista zove „Aleksandar Vučić – Budućnost Srbije“.

Organizatori protesta istakli su da će šetnje nastaviti sve dok građani ne vrate sebi „oteta prava, slobodu i državu“.

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“, kako su ranije saopštili organizatori, obeležili su sedam godina „od kada je preminula“ demokratija u Srbiji, jer je toliko Aleksandar Vučić na vlasti „vešto menjajući pozicije“.

Na početku protesta, na ulici, ispred kamiona odakle su se obraćali govornici, bile su položene u niz, ilustracije sa porukama kojima organizatori žele da pokažu da „Srbija za vreme vladavine Aleksandra Vučića propada“. 

Tu su slike rušenja u Hercegovačkoj ulici zbog Beograda na vodi, gostovanja Aleksandra Vučića na RTS-u, fontana na Slaviji, kao i natpisi „medijski mrak“, „radnici na lizing“, „Vučić vlada suprotno Ustavu“. Takvih ilustracija i poruka je više desetina. 

„Sedam godina nasilja nad istinom, institucijama, slobodnom mišlju, slobodom govora, nasilja nad svakodnevnim životom građana Srbije. Tačno sedam godina sistemskog urušavanja demokratije i institucija, čija je svrha svedena na minimum“, naveli su organizatori.

Organizatori su želeli da na ovom protestu podsete da je „u najobičnijem građaninu moć“ i da je „dužnost svakog slobodnog pojedinca da se usprotivi svakom ko njegovu slobodu ugrožava“ i da „kritički misleći uzurpatoru stane na put“.

„Svaki pojedinac, radnik koji se sa posla vraća gradskim prevozom, koji preživljava sa 20.000 dinara u džepu, student, naše bake, roditelji, profesori, komšije, svi oni su ti koji svojim podignutim glasom mogu da menjaju društvo u kom žive“, istakli su.

Kako je navedeno, takvi ljudi stvaraju bolju budućnost za sebe i svoju decu, „ali ne sami, već zajedno, ujedinjeni istim ciljem – borba protiv diktature, fašizma i nasilja“.

U Terazijskom tunelu simbolično lepili Vučićeva obećanja

Tanjug/Tanja Valič

Učesnici protesta Jedan od pet miliona su u Terazijskom tunelu simbolično lepili plakate sa, kako su naveli, lažima Aleksandra Vučića, a zatim je protestna šetnja nastavljena Svetogorskom do Takovske ulice i zgrade RTS-a.

Mnogi plakati pali su sa zidova tunela koji je vidljivo premazan posebnom bojom. Obezbeđenje protesta tvrdilo je da su komunalni policajci pokušavali da kažnjavaju učesnike zbog lepljenja plakata. 

Prema navodima obezbeđenja protesta, kod tunela je bilo parkirano i nekoliko vozila Gradske čistoće.

Novinar Srđan Škoro rekao je da je Terazijski tunel „slika gde je ova vlast Srbiju dovela“. On je rekao da komunalna policija pokušava da onemogući učesnike protesta da lepe plakate u tunelu.

Škoro je rekao i da se izbori moraju bojkotovati jer je to „jedino od čega se vlast plaši“.

„Kratak je put do (zatvora) Zabele, tamo će biti poslednja stanica gde će zasedati Glavni odbor Srpske napredne stranke i Vlade,“ rekao je Škoro. 

On je dodao da će se takvima suditi na Terazijama, kod česme, da „čuju zašto narod pati“.

„SNS“ umesto „RTS“

Učesnici protesta su kod zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) sa dva jarbola skinuli zastave sa oznakama te medijske kuće i umesto njih okačili transparente na kojima piše „Za slobodne izbore“ i „Za slobodne medije“.

Ulaz u RTS prekriven je nalepnicama na kojima je logo te medijske kuće izmenjen, pa umesto „RTS“ na njima stajalo „SNS“.

Građani okupljeni ispred zgrade te medijske kuće skandirali su „RTS je SNS“.

Protest je završen ispred zgrade Predsedništva.