Proširena lista pripadnika snaga bezbednosti koji mogu da konkurišu za stanove

Vesti 26. jul 201920:35 > 20:41
Shutterstock

Skupština Srbije usvojila je izmene zakona kojima se pravo da konkurišu za stanove za pripadnike snaga bezbednosti proširuje i na borce, porodice palih boraca, ratne vojne invalide i mirnodopske vojne invalide.

Izmenama i dopunama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti koji je parlament usvojio, proširena je lista korisnika prava na konkurisanje za stan u državnom projektu vrednosti oko 325 miliona evra.

Tokom rasprave, ministarka građevine Zorana Mihajlović rekla je da je plan države da u prvoj fazi budu izgrađena 8.022 stana za pripadnike snaga bezbednosti, a da radovi na svim planiranim projektima počnu do naredne godine. Mihajlović je najavila da će u Vranju biti izgrađeno 186 stanova, u Nišu 190, dok se u Kraljevu trenutno gradi 200 stanova.

U Kragujevcu će za pripadnike službi bezbednosti biti izgrađeno 216 stanova, u Novom Sadu 548, a u Sremskoj Mitrovici 190.

Prema najavama, cena kvadrata u Beogradu i Novom Sadu biće 500 evra, Nišu 450, Vranju i Kraljevu 400 evra, a u Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici 430 evra po kvadratu. 

Skupština je potvrdila i sporazum sa Severnom Makedonijom o zajedničkoj kontroli na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce koji bi, po navodima iz Vlade Srbije trebalo da reši problem dugog čekanja na granici, pogotovo za teretni saobraćaj.