Obradović: Vučić pokazao da ga ideja bojkota boli, ima rok do kraja septembra

Vesti 26. jul 201918:44 > 18:55
N1

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je za N1 da će Savez za Srbiju, ukoliko do kraja septembra ne dođe do dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, i zvanično krenuti u kampanju bojkota parlamentarnih izbora koji bi trebalo da se održe na proleće 2020. godine.

Obradović je u Dan uživo TV N1 ocenio da trenutno ne postoje fer uslovi za održavanje izbore, ističući pre svega medijsku scenu gde opozicija, kako je istakao, gotovo da nema pristup nijednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, niti jednom viskotiražnom dnevnom listu.

„Javno smo rekli da je kraj septembra poslednji rok za bilo kakve pregovore vlasti i opozicije o izbornim uslovima. Mi već tada proglašavamo bojkot izbora, i krećemo u kampanju bojkota. Pripremamo velike proteste, najveće na dan održavanja izbora, da na ulici branimo demokratiju. Vlast ima jasan izbor. Aleksandar Vučić ne može da pobedi na fer i slobodnim izborima, ili će pasti na ulici i sudiće im ulica“, poručio je Obradović.

Upitan očekuje li da vlast do pomenutog roka pristane na dijalog sa opozicijom o izbornim uslovima, Obradović je rekao da poslednje izjave predsednika Srbije i lidera vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića o uvidu u birački spisak, pokazuju da ga „ideja bojkota boli“ i da je „jezivo uplašen“.

„Vidite koliko im smeta bojkot parlamenta. Više od 50 odsto građana neće izaći na izbore, biće potpuno nelegitimni. Opoziciju podržava minimum 20-30 odsto građana, samo saberite rezultate sa poslednjih izbora i videćete koja je snaga opozicije“, rekao je Obradović, ocenivši da bi, ukoliko bi izbori bili fer i pošteni, jedna opoziciona lista bila najbolje rešenje i mogla bi da pobedi SNS.

U UKP se posebno odeljenje bavi samo liderima opozicije

Lider Dveri osvrnuo se i na tekst „Omča za Srbiju“ u kojem je jedan analitičar izneo tvrdnje kako će strane službe organizovati ubistvo jednog opozicionog lidera i za to optužiti Aleksandra Vučića kako bi ga skinule s vlasti.

„Slično se pisalo za Slavka Ćuruviju pre nego što je ubijen, na sličan način se pisalo i o Oliveru Ivanoviću, da ne govorimo o Đinđiću… I posle svih tih iskustava, u državnim novinama – Večernjim novostima – analitičar najavljuje ubistvo lidera opozicije (…) Ozbiljna država poziva tog analitičara da otkrije svoja saznanja, i onda se ugroženim licimna pruža zaštita. Ili, ako je taj neko pravio neke egzibicije, mora se goniti zbog uznemiravnaja javnosti“, kazao je Obradović ističući da nijedan lider Saveza za Srbiju posle tog teksta nije kontaktiran od strane policije.

Obradović je osudio pretnje deci predsednika Vučića, upućene putem društvene mreže Tviter, i pozdravio hapšenje osumnjičene osobe, ali je istovremeno izrazio strahovanje da je možda reč kontrakampanja kako bi se pokrilo praćenje, prisluškivanje i najava ubistva jednog lidera opozicije.

Ponovio je tvrdnje da unutar Uprave kriminalističke policije postoji tzv. Odeljenje za posebne aktivnosti koje se bavi isključivo praćenjem i prisluškivanjem lidera opozcije, kao i da pripadnici BIA prate funkcionere Saveza za Srbiju, i da je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić fotografisao četvoricu pripadnika te službe koji su ga pratili u Novom Sadu.

„To vam jasno govori u kakvoj demokratiji živimo. Očito je da imamo problem sa demokratijom, jer ne samo da nemamo slobodu medija, normalan parlamentarni život, nego i novi oblik diktatorskog ponašanja“, upozorio je lider Dveri.

Za Srbiju najbolji austrijski scenario

Naveo je i da se od svih scenarija koji se pominju u javnosti – makedonskog, ukrajinskog itd – za Srbiju najbolji austrijski scenario, jer je u toj zemlji potpredsednik Vlade podneo ostavku posle afere u kojoj je uhvaćen, nakon čega je formirana nestranačka vlada sa predsednikom Ustavnog suda na čelu, do održavanja vanrednih izbora.

Obradović je pritom podsetio na brojne afere za koje se vezuju srpski ministri i ljudi iz njihovog okruženja, ističući primer ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića za kog opozicija tvrdi da nema validnu fakultetsku diplomu i koji, kako je rekao, još uvek to nije demantovao i na uvid javnosti nije dao ni svoj studentski indeks, niti svoju diplomu.

Zato smatra da bi Stefanović trebalo da podnese ostavku, a za njim i cela Vlada i da Srbije dobije prelaznu vladu koja bi u roku od šest meseci omogućila održavanje fer i slobodnih izbora.