Milan Jovanović: Očekivao sam opstrukciju čim su optuženi pušteni na slobodu

Vesti 26. jul 201918:13 > 18:29
N1

"Očekivao sam opstrukciju čim su optuženi pušteni na slobodu, znao sam da će sud imati problema da ih privede sve, a vidimo da i advokati vrše opstrukciju jer im je cilj da postupak duže traje", kaže novinar Milan Jovanović, kome je u decembru zapaljena kuća.

Suđenje nekadašnjem predsedniku opštine Grocka, Dragoljubu Simonoviću, optuženom da je naložio paljenje kuće novinaru portala Žig info Milanu Jovanoviću, odloženo je za 20. septembar. Na ročište nisu došli advokati optuženih Dragoljuba Simonovića i Igora Novakovića, koje je sud zbog nedolaska kaznio sa po 80.000 dinara.

„Da sam ja okrivljen za nešto što nisam učinio, ja bih se bunio zašto se nije održalo suđenje da bih građanima dokazao da sam nevin. Sudija je bio energičan, kaznio ih je sa 80 hiljada, nadam se da će i dalje držati pod kontrolom postupak“, kaže Jovanović.

On dodaje da ne veruje da nalogodavac neće odgovarati, jer, kako kaže, svi dokazi upućuju na njega, ali smatra da postoji mogućnost još veće opstrukcije.

POVEZANE VESTI:

„Dovoljno je da jedan advokat ne dođe i ni ostali neće dati odbranu. Takođe, vidim po dokazima koje traže, da se saslušaju svedoci, predsednica opštine Grocka koja nema veze s paljenjem moje kuće, da se sasluša prijatelj Simonovića, Simonovićev bivši vozač, nikakve veze nemaju s paljenjem, radi se opstrukcija. Imam informaciju da Simonović s timom advokata vrši pritisak na građane Vrčina, gde god su se policajci pojavljivali i sa građanima razgovarali, advokati pozivaju građane da kažu da je policija vršila pritisak“.

Novinar portala Žig info kaže da ima policijsku pratnju i da je 24 sata pod nadzorom. U kuću se vratio pre oko mesec dana.

„Osećaju se garež i paljevina, nisam sredio fasadu, garažu, terasu, delimično su neke prostorije sređene, ali još nemam osnovna sredstva za život. I kad dobijem ormare nemam šta da stavim, ostali su samo goli zidovi i pidžama. Dobio sam od fondacije Slavko Ćuruvija pomoć, nadam se da ću moći da vratim sve u prvobitno stanje“.

Na nedavnom prijemu u Ambasadi Francuske Jovanović je upoznao premijerku. On kaže da mu je Ana Brnabić tada rekla da nije znala sa čime se sve on susretao pre nego što su mu zapalili kuću i ponudila mu je pomoć u okviru svojih nadležnosti.

„Rekla je da će mi pomoći koliko je u mogućnosti da se snađem i obnovim, da se sanira to, videćmo šta će biti. Ja nisam član stranke, ne osuđujem ni SNS jer sigurno i tamo postoje časni i pošteni ljudi. Ona je premijerka cele Srbije, nisu mi se obratili ni opština, ni grad, ni Vlada, sada će mi ona zakazati sastanak, a ja još ne znam da li mi nudi pomoć i šta je u pitanju“.

Kaže da i dalje radi na portalu Žig info i da će nastaviti da se bavi istraživačkim pričama.

„Meni policijska pratnja ne smeta, ja sam pošten čovek, što se mene tiče neka budu kod mene u dvorištu, ja se ne bavim kriminalom. Ja znam da sam svojim radom, ne samo ja već i Željko Matorčević, svestan sam da mene policija ne može da sačuva, mnogo veće ličnosti koje su imale bolje obezbeđenje znamo kako su završile. Ja imam 70 godina barem ću u cipelama da završim, ja ću nastaviti da radim pa kome se dopada“.