U međunarodnoj akciji uhapšeno 16 osoba, zaplenjeni kokain i novac

Vesti 25. jul 201921:06 > 21:08
Podeli:
Izvor: Shutterstock

U međunarodnoj kriminalističkoj akciji "Familia" u Evropi i Aziji je uhapšeno 16 osoba, a zaplenjeno je više od tone kokaina i dva miliona evra u gotovini, saopšteno je u Zagrebu.

Hrvatski MUP je saopštio da je akcija, koja je počela krajem 2017. godine, bila deo šire evropske strategije protiv zapadno-balkanske mreže organizovanog kriminala, takozvanog Balkanskog kartela. U akciji su uz Hrvatsku, koja je koordinisala akcijom, učestvovale policije Srbije, Češke, Slovenije, Francuske, Italije i Hongkonga.

Od 16 uhapšenih, 11 ih je uhapšeno u Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj i Švajcarskoj, a pet osoba u Hongkongu.

Zaplenjeno je više od tone kokaina – 600 kilograma u Švajcarskoj i 421 kilogram u Hongkongu. U Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji, Sloveniji i Švajcarskoj je zaplenjeno dva miliona evra u gotovini i skupoceni predmeti u vrednosti većoj od million evra, među kojima visoko kvalitetni satovi i vozila. 

Kriminalističko istraživanje je počelo krajem 2017. na inicijativu hrvatske policije, a na osnovu brojnih prikupljenih informacija o krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike u države Evrope, uključujući i Hrvatsku. 

U saopštenju se dodaje da je identifikovana dobro organizovana grupa, deo takozvanog Balkanskog kartela, sa pripadnicima iz mnogih država EU i sveta. 

Oni su se bavili prekookeanskim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Aziju, kao i pranjem novca dobijenog krijumčarenjem. 

Zbog raširenih kriminalističkih aktivnosti u Evropi i jakim kriminalnim vezama grupe na tom području i u nekoliko južnoameričkih zemalja i Aziji, kriminalističko istraživanje je prošireno putem međunarodne pravne pomoći i međunarodne policijske saradnje, navela je policija. 

U saopštenju se ističe da je akcija „samo još jedan dokaz kako je uspešna međunarodna saradnja najučinkovitije oružje u borbi protiv organizovanog kriminaliteta“. 

Istraživanje je od početka imalo snažnu podršku medjunarodnih agencija za sprovođenje zakona kao što su Europol, DEA i Fronteks.