Poslanik SNS-a novinarima KRIK-a: Naravno da ćemo unapred da saznamo šta radite

Vesti 24. jul 201919:11 > 19:23
N1

Nakon poslednjih napada tabloida i članova vladajuće stranke na istraživačke novinare, u Srbiji je ponovo aktuelna afera prisluškivanja i praćenja novinara i političkih protivnika. Krše li bezbednosne službe zakone svoje zemlje i po čijem nalogu?

Gostujući na televiziji N1 nakon objavljivanja teksta o navodnoj povezanosti brata ministra finansija Pregdraga Malog sa biznismenima čije firme su angažovane na više bitnih državnih projekata, novinarka KRIK-a Dragana Pećo iznela je sumnju da su ona i njene kolege praćeni dok su radili na toj priči. Takav scenario pojedini narodni poslanici iz vladajućih redova ne vide kao problem, a ceo slučaj prokomentarisao je i sam predsednik.

Da li je vlast zaista, kako je rekla novinarka Dragana Pećo, još pre mesec dana znala da će KRIK pisati o bratu Siniše Malog? Sumnju su dodatno podgrejale naslovnice prorežimskih tabloida na kojima je navodno prikazan novinar KRIK-a dok „uhodi“ Predraga Malog i njegovu porodicu, kao i reakcija narodnog poslanika Vladimira Đukanovića.

N1

„Ne kapiram pritužbe KRIK-a kako nije dopušteno unapred da saznamo o čemu će oni da pišu. Valjda je po njima pametno da mi ćutke čekamo njihove laži? Naravno da ćemo se uvek truditi unapred sve da saznamo kako bismo njihove bolesne konstrukcije dezavuisali“, poručio je Đukanović na društvenoj mreži Tviter.

Đukanovićev tvit izazavao je brojne reakcije, a među prvima je odgovorio novinar BIRN-a Slobodan Georgiev.

„Sve je u redu, samo, oni su objavili činjenice, a ti si ovim postom samo pokazao da su tabloidi i TV stanice pod Vučićevom upravom i uredništvom, što takođe govorimo od 2013. a vi tvrdite da nije tako“, naveo je Georgiev.

POVEZANE VESTI

Đukanović je u odgovoru upitao: „Koje činjenice?“ „Šta je u tekstu činjenica? Gluplje i besmislenije nisam pročitao ništa od momenta kada su o meni pisali da imam veze sa poslovima na Malti“, naveo je poslanik SNS-a.

Georgiev je uzvratio da u tekstu jesu iznesene činjenice i da za javnost jeste važno da zna u kom su odnosu brat bivšeg gradonačelnika i ministra finansija sa firmom koja dobija poslove od države.

„Mada, eno, i Koridori su se hvali kako im je izvođač kupio auto za Babića, pa ništa“, dodao je novinar BIRN-a.

Ko koga prati i da li je nezakonito prisluškivanje u Srbiji realnost? Novinar NIN-a Vuk Cvijić kaže da su i policajci ranije ukazivali na nelegalne radnje tog tipa.

„Mi imamo ozbiljne optužbe protiv nekadašnje državne sekretarke Dijane Hrkalović, da je rukovodila takvim akcijama nelegalnog prisluškivanja, između ostalog i nekih naših kolega i jedne koleginice za koju su izneti podaci. Ona je sada napustila MUP, ne znamo pod kojim okolnostima, a ništa od toga takođe nije ispitano“, podseća Cvijić.

N1

Svoj sud dao je i predsednik Aleksandar Vučić, nakon što je, kako kaže, pažljivo pročitao KRIK-ov tekst.

Najviše ga je zbunio, objašnjava, način na koji su novinari te redakcije došli do nekih informacija, dok način na koji su tabloidi saznali čime se KRIK-ovci bave nije komentarisao. Umesto toga, njegova pažnja je usmerena na nešto drugo.

„I veoma sam zainteresovan za to. I odakle neko može da uzme u zakup od nekoga automobil, ko uzima operativni lizing, makar to bilo hiljadu evra ili tri hiljade evra, jer to je mnogo novca, a složićete se mnogo manje od 25 miliona evra koje Đilas danas ima, a koje je stekao za vreme svog mandata otkad je postao ministar za NIP, ministar za ne znam šta i gradonačelnik Beograda“, rekao je Vučić.

Komentar je stigao i iz redova opozicije. Jedan od lidera Saveza za Srbiju Vuk Jeremić izjavio je za KRIK da je slučaj brata Siniše Malog još jedan pokazatelj da je Srbija u poslednjih sedam godina potonula u korupciju nezabeleženih razmera.

Jeremić dodaje da je zastrašujuće to što se funkcioneri režima u svojoj bahatosti više i ne trude da sakriju očiglednu umešanost u korupciju, a za ministra finansija je dodao da je u samom srcu koruptivnog sistema koji je uspostavio Aleksandar Vučić.