Nišu fale korpe za smeće, a "komunalno" daje 600.000 dinara za – cvetnog pauna

Vesti 23. jul 201918:18 > 19:50
N1

Da li je u Nišu važnija bezbednost mladih ili - skulpture od sezonskog cveća? Jedna takva koštala je poreske obveznike čak 600.000 dinara, a čuvaju je i kamere u parku Čair. S druge strane, video-nadzora uopšte nema u drugom velikom parku u centru grada, gde je nedavno izboden mladić.

U gradu u kome su korpe za smeće retkost, cvetni paun kao skulptura – bude vest koja pažnju privlači danima.

„Sinoć sam gledala na televiziji i stvarno je lepo“, kaže penzionerka Miladija Cvetković.

Ali o toj „lepoti“, direktor komunalnog preduzeća govori samo za odabrane, lokalne medije, pa je javnost uskraćena za odgovor na pitanje – kako je moguće da je ova skulptura od sezonskog cveća i žice koštala čak 600.000 dinara, 

„A to je velika suma. To su pare! Ali tu je vlast tako donela odluku“, navodi Miladija Cvetković. 

Odluku u koju javnost trenutno nema uvid.

„Očigledno je da kod pravljenja tendera nešto nije bilo u redu ili se vrlo svesno igralo na tu kartu da nešto košta mnogo više nego što košta“, ocenjuje doskorašnja predsednica Evropskog pokreta i članica SSP-a Mila Vujić. Istraživala je i cenu…

N1

„Utvrdili smo da konstrukcija za „topijar“ košta oko 300 evra“, navodi Vujićeva.

Zašto baš paun u najvećem gradskom parku, za lokalne medije obrazložio je direktor komunalaca Dragoslav Pavlović.

„Paun simbolizuje duhovnost, prosperitet. Paun je jedina životinja koja se od svih životinja pojavljuje u Bibliji i predstavlja, po tim duhovnim normama, i besmrtnost i večnost“, naveo je.

Direktora niške „Mediane“ demantuje teolog Ivica Živković. Kaže da u istom stihu gde se spominje paun, odnosno – njegova krila, ima i drugih životinja.

„Što se pauna tiče, on se javlja na jednom mestu u Starom zavetu, u knjizi u Jovu. Ali, on ni tu nije simbol duhovnosti i prosperiteta, već simbol lepote Božje. Mi u Čairu, kada smo već kod duhovnosti i prosperiteta, imamo krokodila, kornjaču i puža. Taj puž ne radi trenutno, ali bi pravi simbol prosperiteta bio kada bi popravili puža, a građani Niša imali gde da zahvate vodu“, navodi Živković.

Osim hladovine, koje je iz nekog razloga sve manje u parku Čair, pravi simbol ovog mesta je česma u obliku puža, koju je sve teže koristiti jer su odvodi zapušeni godinama. Na samo stotinak metara odavde nalazi se sada već čuvena skulptura pauna.

N1 je imala nameru da pogleda tendersku dokumentaciju i zatraži uvid u podatke u vezi sa izborom firme koja je dobila posao, ali nam ni na pozive, ni na SMS poruke, nadležni iz JKP Mediana nisu odovorili.