Samo jedan Vranjanac na javnoj raspravi o antikorupcijskom planu

Vesti 22. jul 201916:51 > 16:51
N1

Samo jedan građanin koji je, kako je rekao, lično zainteresovan, bio je na javnoj raspravi u Vranju pred usvajanje Lokalnog antikorupcijskog plana.

„U Vranju gotovo da ne postoji kolektivna ili individualna svest građana da mogu da učestvuju u donošenju odluka“, rekao je zamenik gradonačelnika Nenad Antić koji je i predsednik tela lokalne samouprave koje je uz pomoć USAID-a i nevladine organizacije Transparentnost Srbija izradilo Lokalni antikorupcijski plan.

Donošenje Lokalnog antikorupcijskog plana je uvod u formiranje Lokalnog antikorupcijskog foruma, što nije samo stvar lokalne vlasti u Vranju, već i obaveza države iz Poglavlja 23. akcionog plana pregovora za pridruživanje Evropskoj uniji, kazao je Antić.

Lokalni antikorupcijski forum na osnovu Lokalnog antikorupcijskog plana treba da utiče da se poveća „transparentnost“ pri trošenju budžeta i smanji birokratska procedura, uz smanjenje lokalnih diskrecionih prava vlasti za raspodelu novca.

„Lokalni antikorupcijski plan treba da bude dobra kontrola rada nas koji činimo lokalnu vlast“, rekao je Antić.

Transparentnost Srbija, rekao je njen predsednik Nemanja Nenadić, pomogla je Vranju da Lokalni antikorupcijski plan uskladi s modelom koji je predložila Agencija Srbije za borbu protiv korupcije.

„Građani treba da vide Lokalni antikorupcijski forum kao neku vrstu autoriteta koji može da ukaže da lokalna vlast nije na vreme uradila svoje zadatke, ili da ih nije uradila kvalitetno“, kazao je Nenadić i dodao da taj forum nije represivne prirode.

Posle javne rasprave, Lokalni antikorupcijski plan ide pred gradske većnike koji će ga, kako se očekuje, usvojiti posle godišnjih odmora, na septembarskoj sednici Skupštine grada.

Po najavi lokalne vlasti, Vranje bi trebalo da do kraja ove godine dobije i Lokalni antikorupcijski forum, kao telo za sprovođenje Lokalnog antikorupcijskog plana.