Jovanović: Predlog izmene Statuta Beograda trik, ne donosi decentralizaciju

Vesti 22. jul 201909:06 > 09:09
Izvor: N1

Šef odborničke grupe Savez za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je da je Predlog izmena Statuta grada "jeftin marketing vlasti" koji ne sadrži suštinske mere decentralizacije i ne donosi ništa dobro.

„Da li je decentralizacija to što gradska uprava više neće odgovarati gradskim odbornicima direktno izbranim od građana, već isključivo Gradskom veću u kome zamenik gradonačelnika vedri i oblači“, upitao je Jovanović u autorskom tekstu za list Danas.

Kako piše Danas, sednica Skupština Beograda na kojoj će biti razmatrane izmene Statuta grada zakazana je za 25. jul.

POVEZANE VESTI

Jovanović, koji je i potpredsednik Narodne stranke, dodao je da se predloženim izmenama Statuta grada Beograda ukida i pravo gradskog parlamenta da kontroliše finansijske izveštaje javnih komunalnih preduzeća, kao i obaveza gradonačelnika i veća da podnose izveštaje gradskim odbornicima, koji predstavljaju glas Beograđana.

„Da li je decentralizacija to što jedino u Beogradu savete mesnih zajednica neće moći da biraju građani na direktnim izborima? Da li je decentralizacija to što se ukidaju pravobranilaštva gradskih opština i sve se stavlja pod kapu gradskog pravobranilaštva? Da li je decentralizacija to što gradske opštine definitivno neće imati svoj poslovni prostor, svoju inspekcijsku službu, svoju imovinu“, upitao je Jovanović.

On je istakao i da je Beogradu potreban novi Statut koji omogućava istinsku decentralizaciju i ograničava izvršnu vlast, a gradskom parlamentu omogućava da vrši pun nadzor nad upravom grada, trošenjem novca poreskih obveznika i poslovanjem javnih preduzeća.