Mihajlović: Haradinaj se u Hagu neće zadržati duže od dva-tri dana

Vesti 21. jul 201917:36 > 19:07
Izvor: N1

Goranu Stanišiću, koji je u subotu uhapšen na administrativnom prelazu Jarinje, određen je pritvor od 48 sati, a Specijalno tužilaštvo Kosova sumnjiči ga da je tokom rata ubio više desetina civila u opštini Lipljan.

Zvanični Beograd ocenjuje da je to očekivana hajka na Srbe, posle odluke Ramuša Haradinaja da podnese ostavku na mesto premijera zbog poziva da se u svojstvu osumnjičenog pojavi pred Sudom za zločine OVK. Da li su posle te ostavke Beograd i Priština bliži nastavku dijaloga?

Kako prenosi prištinski list Koha, Specijalno tužilaštvo Kosova navodi da postoji osnovana sumnja da je Goran Stanišić sredinom aprila 1999. godine, u saizvršilaštvu sa drugim optuženim pripadnicima rezervnih vojnih i policijskih jedinica Srbije, tokom ofanzive protiv civilnog stanovništva u opštini Lipljan i okolnim mestima, „uz upotrebu vojne sile, nasilja, pljačke i zastrašivanja, prvo proterivao albansko civilno stanovništvo iz njihovih kuća, a zatim su od porodica koje su se trudile da se sklone od napada i nasilja, okrivljeni odvojili desetine lica, koja su zatim ubili“.

POVEZANE VESTI:

Direktor kancelarije za Kosovo Marko Đurić, međutim, hapšenje Stanišića vidi kao još jedan u nizu primera zastrašivanja Srba radi dovršetka etničkog čišćenja Kosova, a naročito njegovor severa.

„Očigledna je namera Prištine da se, zbog poziva vođama terorističke OVK za Hag, napravi svojevrsna kontrateža, zarad smirivanja sopstvene javnosti, ali i da bi pred međunarodnim institucijama i medijima ponovo pokušali da stvaraju lažnu sliku o Srbima kao zločincima“, naveo je Marko Đurić.

Istovremeno, eventualne političke posledice ostavke Ramuša Haradinaja i dalje se analiziraju i u Prištini i u Beogradu. Novinar Milivoje Mihajlović ocenjuje da je Haradinaj tim potezom ostvario nekoliko svojih zamisli. 

„Ostavkom je poboljšao svoju popularnost. Verovatno će njegov rejting biti mnogo veći posle ove ostavke i posle povratka iz Haga. Sigurno se u Hagu neće zadržati duže od dva ili tri dana. On se vraća kao heroj na Kosovo. On ima iskustva sa odlaskom u Hag, sećate se 2004. godine. on je i tada uspeo to da materijalizuje. Istrajao je na tome da nema dijaloga u Briselu bez njegovog intervencionalizma da tako kažem, da nema ukidanja taksi“, smatra Mihajlović.

Gostujući u Novom danu novinar Zoran Panović ocenio je da se, osim kao jačanje pozicije, na ostavku Haradinaja gleda i kao na početak obnove dijaloga bez premijera Kosova. 

„Ono što je sigurno je da je Haradinaj uspeo da od tih famoznih taksi jednu vrsu patriotskog mita na Kosovu, tako da mogućnost da neko drugi posle deluje kao izdajnik sa kosovske, albanske strane je vrlo izvesna. A opet u pravu je srpska strana ako se ukinu takse dobićemo kao neko veliko čudo, a u stvari te takse jesu na neki način kršenje svih sporazuma, Cefte… Tako da to je na neki način i psihološka igra“, smatra Panović.

Zvanični Beograd insistira da je ukidanje taksi na robu iz Srbije neohodni preduslov za nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu.