Srbin uhapšen na Jarinju, osumnjičen za ubistvo više desetina civila

Vesti 21. jul 201910:05 > 10:07
Izvor: N1

Goranu Stanišiću, koji je u subotu uhapšen na administrativnom prelazu Jarinje, određen je pritvor do 48 sati, rekao je Srni njegov advokat Miro Delević. Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da se Stanišić sumnjiči da je tokom rata na Kosovu ubio više desetina civila u opštini Lipljan.

„U narednih 48 časova biće održana sednica Sudskog veća Posebnog suda na kojoj će biti razmotren zahtev Specijalnog tužioca da Stanišiću bude određen jednomesečni pritvor“, rekao je advokat Delević.

On je izrazio bojazan da će Stanišiću biti određen jednomesečni pritvor, ali je dodao da će više detalja moći da iznese pošto dobije pisane ili usmene odgovore na pitanje zašto je njegov klijent uhapšen.

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je u nedelju da je uhapšeni Stanišić prebačen u pritvorski centar u Prištinu gde će biti saslušan pred nadležnim tužiocem, a od su da će biti zatraženo da mu se odredi jednomesečni pritvor.

Specijalno tužilaštvo Kosova Stanišića tereti da je tokom sukoba na Kosovu ubio više desetina civila u opštini Lipljan.

Iz ovog tužilaštva navode da postoji osnovana sumnja da je Stanišić u periodu od 15, 16. aprila 1999, u saizvršilaštvu sa drugim optuženim pripadnicima rezervnih jedinica vojnih i policijskih jedinica Srbije, tokom ofanzive protiv civilnog stanovništva u opštini Lipljan i okolnim mestima, „uz upotrebu vojne sile, nasilja, pljačke i zastrašivanja, prvo proterao/li albansko civilno stanovništvo iz njihovih kuća, a zatim su od porodica koje su se trudile da se sklone od napada i nasilja, okrivljeni odvojili desetine lica, koja su zatim ubili“, prenosi prištinski list Koha.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je hapšenjem Stanišića počela hajka na Srbe posle ostavke Ramuša Haradinaja.