Optuženi za napad na Stefanovića u to vreme trebalo da bude u kućnom pritvoru

Vesti 20. jul 201921:29 > 21:34
Podeli:
Izvor: Medija centar Beograd

Danijel Gmijović, jedan od optuženih za napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i dvojicu aktivista ovog pokreta u Kruševcu, u trenutku napada morao je da bude u kućnom pritvoru po pravosnažnoj i izvršnoj presudi suda u Kruševcu za tešku krađu, objavio je Insajder.net.

Gmijović je posle napada na lidera Levice Srbije priveden, a potom i pušten iz pritvora, da bi skoro dva meseca kasnije za njim bila raspisana centralna poternica. Kako navodi Insajder.net, ranije izrečenu kaznu kućnog pritvora Gmijović je počeo da izdržava tek u martu ove godine.  

Osnovni sud u Kruševcu osudio je Danijela Gmijovića 17. oktobra 2017. zbog krivičnog dela teška krađa na godinu dana kućnog zatvora. Ova presuda postala je pravosnažna 4. januara 2018, a izvršna 19. februara iste godine.

Kako bi Gmijović počeo da izdržava ovu kaznu bilo je neophodno da se navedena presuda prosledi Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, što je prema navodima iz Osnovnog suda u Kruševcu, učinjeno još 26. februara 2018. Uprava je, međutim, tek deset meseci posle toga, odnosno dvadeset dana posle napada na Stefanovića, obavestila Sud da „nije u mogućnosti da realizuje kaznu“, objasnili su za Insajder u Osnovnom sudu u Kruševcu.

POVEZANE VESTI

Sud u Kruševcu je zatim 28. decembra izdao naredbu za privođenje Gmijovića, da bi posle toga 23. januara za njim bila raspisana i centralna poternica.

Gmijović sada idržava kaznu od godinu dana kućnog zatvora zbog teške krađe, a kako u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija navode za Insajder, njemu je “nanogica” stavljena tek u martu ove godine.

Danijel Gmijović zvani Cafta iz Kruševca jedan je od optuženih za napad na Borka Stefanovića u Kruševcu uoči tribine Saveza za Srbiju u novembru prošle godine. Osim njega, optuženi su i Miloš Šaponjić zvani Šapa i Marko Živković zvani Buvac. Svu trojicu tužilaštvo tereti za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu, a postupak u ovom slučaju još nije počeo.

Insajder navodi da su sva trojica ranije osuđivana za različita krivična dela.

Danijel Gmijović je 2009. osuđen zbog nasilničnog ponašanja na uslovnu kaznu. Dve godine kasnije je zbog krivičnog dela protivpravno lišavanja slobode prvo bio osuđen novčanom kaznom, da bi zatim ova kazna bila zamenjena zatvorom. On je zatim u oktobru 2012. osuđen i za razbojništvo na kaznu zatvora od tri godine koju je, kako se navodi, izdržao. Već krajem 2014. osuđen je na sedam meseci zatvora i to zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti. Samo u 2017, Gmijović je osuđen u čak dva postupka i to zbog teške krađe i teške krađe čija vrednost ukradenih stvari prelazi iznos od 450.000 dinara.