Tatjana Lazarević: Sve karte otvorene posle ostavke Haradinaja

Vesti 20. jul 201920:13 > 20:16
N1

Posla ostavke Ramuša Haradinaja sve karte su otvorene, a niko ne zna sa kojom kartom ko i u kojoj kombinaciji igra, rekla je za N1 urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević.

Lazarević je, gostujući u Dnevniku TV N1, rekla da je jasno zašto je Haradinaj podneo ostavku, ali da se u javnosti spekuliše šta je pozadina poziva Specijalnog suda u Hagu.

„Ako je tačna spekulacija da postoji politička pozadina (…) jedan od scenarija je da je Haradinaj prethodnih meseci viđen kao jedan od glavnih kočničara dijaloga, i onda je to jedan vrlo sofisticiran plan i visoka teorija zavere“, ocenila je Lazarević.

Ukoliko jeste reč o „tajnom planu“ kako bi se Priština naterala da ukine takse, onda bi, objašnjava Lazarević, neka od budućih vlada morala da donese takvu odluku, ali ističe da je malo izgledno da tehnička ili eventualna rekonstruisana vlada to učine, u trenutku kada je ostavkom Haradinaj samo uvećao svoju popularnost na Kosovu.

Lazarević ne isključuje mogućnost da je poziv Haradinaju čisto sudska odluka, i podseća da je pozivo prethodnih dana dobilo još nekoliko viskorangiranih zvaničnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Lazarević je rekla da lično ne može da isključim nijedan scenario posle ostavke Haradinaja, i da su narednih meseci sve karteotvorene, „a niko ne zna sa kojom kartom ko i u kojoj kombinaciji igra“.

Predsednik Vučić poručio je da će Beograd, posle ostavke Haradinaja, posvetiti još veću pažnju opstanku i bezbednosti srpskog naroda na Kosovu, a Lazarević dodaje da Srbi na Kosovu liče na travu koja strada kad se slonovi sudaraju, pa „čak i slonovi iz istog krda“.

„Nije zahvalna situacija za Srbe. Ako ne postoji nikakva politička pozadina i ako Specijalni sud zaista želi da radi bez pritiska, nemoguće je raditi na bezbednosti Srba i svih u regionu, a da se ne suočimo sa svim zločinima“, poručila je urednica KoSSeva.