Vaspitačici sa snimka iz Zvečanske preti i do godinu dana zatvora

Vesti 20. jul. 201919:35 > 19:41
Podeli:
Izvor: Screenshot

Vaspitačici koja se na snimku, koji je procureo u javnost, bahato i bezobzirno ophodi prema dvogodišnjem detetu u beogradskom sirotištu, preti do godinu dana zatvora. Stručnjaci upozoravaju da slučaj ne sme proći nekažnjeno.

Snimak vaspitačice, koja se neadekvatno ponaša prema dvogodišnjem dečaku u sirotištu u Zvečanskoj, izazvao je bes i osudu javnosti. Nadležne službe su protiv nje podnele krivičnu prijavu zbog zlostavljanja i mučenja za šta joj preti kazna do godinu dana zatvora, a epilog svega mogao bi da bude i otkaz u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

POVEZANE VESTI

Duže od tri meseca medicinska sestra sa snimka brinula je o deci bez roditelja. Kako se ponašala prema njima, saznalo se tek kada je tajni snimak iz Zvečanske procureo u javnost.

Osim načina na koji nosi bebu, držeći ga za jednu ruku i bukvalno bacajući u krevetac, na snimku se vidi i da mobilnim, koji sve vreme koristi, druge bebe fotografiše. Kada je snimak osvanuo direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zoran Milačić doneo je rešenje o suspenziji do okončanja disciplinskog postupka.

„Kada sam joj uručio rešenje o suspendovanju predočio sam joj razloge. Ona slučaj nije komentarisala, kao ni moj stav da je na neadekvatan način komunicirala sa detetom i isto tako ga spuštala u krevetac. Nakon što je upoznata sa činjenicom da je povredila prava deteta koja se odnose na privatnost, koristeći telefon, u svoju odbranu je navela kako je fotografisala mališana kako bi sliku poslala koleginici koja je za dete bila veoma vezana. Mi ne znamo šta je istina ali u svakom slučaju fotografisanje nije dozvoljeno“, izjavio je Milačić.

Beogradska policija je, po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva, saslušala 23-godišnju medicinsku sestru Đ.A. i protiv nje je podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršila krivično delo zlostavljanje i mučenje.

Izvor : N1

Ines Cerović iz Centra za prava deteta kaže da ovaj slučaj ne sme proći nekažnjeno, a da su za sve koji rade sa decom potrebne dodatne obuke.

„Ljudi prolaze obuke, ali problem je jer paralelno sa tim veliki broj medicinskih sestara odlazi iz zemlje, i da mnogi i neće da se bave, jer je ovo teška problematika, jer čovek mora za to da poseduje i empatiju, a da može i da izađe na kraj sa tim. Ako se o tom detetu ne brine njegova porodica, država mora da se petostruko potrudi da to dete ostane normalna osoba, a ne da ostane zauvek istraumirano zato što odrasta u toj ustanovi“, ističe Cerović.

Povodom ovog slučaja, zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je kontrolu Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

Pašalić kaže i da je vrlo važno otkriti i ko je omogućio da se ta deca snimaju, jer ne samo da je ona slikala dete, već je neko drugi snimio i taj video.

I dok je istraga o incidentu i dalje otvorena, otvara se i pitanje da li bi javnost ikada saznala i koliko bi dugo pored dece u Zvečanskoj negovateljica Đ.A. ostala, da snimak nije ugledao svetlost dana.