Čongradin: Neću tužiti Šešelja, perverzno mi je da uzmem i dinar od njega

Vesti 20. jul 201918:12 > 18:18
Podeli:
Izvor: N1

Novinarka lista "Danas" Snežana Čongradin izjavila je da neće tužiti lidera radikala Vojislava Šešelja zbog uvreda koje joj je taj poslanik i pravosnažno osuđeni ratni zločinac, uputio u Narodnoj skupštini Srbije povodom teksta u kome je napisala da je u Srebrenici počinjen genocid.

Neću podneti tužbu protiv Vojislava Šešelja, rekla je Čongradin u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), naglašavajući da je „mnogo ljudi trebalo da podnese tužbu protiv Šešelja“ jer je on „osuđeni ratni zločinac i trebalo bi da bude lustriran“.

POVEZANE VESTI

„Ono što on izgovara i dan-danas je brutalno, ne prema meni, ne prema nama, nego prema žrtvama genocida, ratnih zločina, svega onoga zbog čega je on, zapravo, i osuđen u Hagu i zbog čega nije osuđen u Hagu. Stvarno ne vidim da bi trebalo da uzmem ni dinara od njega, to mi je dosta perverzno“, rekla je Čongradin.

Ona kaže kako je „dosta neosetljivo“ doživela uvrede koje je Šešelj izgovorio u jer već dugo piše o genocidu.

„Ako bi me neko pitao šta radim u životu, rekla bih da pišem o genocidu, pišem o ratnim zločinima i pišem o suočavanju sa prošlošću. Mislim da je to najvažnija i najprioritetnija tema u ovom društvu, obzirom na to da se nismo ni približili nekom pragu, gde bi smo mogli da kažemo da smo krenuli sa tim procesom suočavanja“, rekla je Čongradin.

Ona je kaže da je taj proces „neophodan i nužan“, da bi se dalje mogle otvoriti druge teme, poput korupcije, koje su „užasno važne za javni interes“.

Mi smo, i posle 24 godine, sve dalje od toga da se suočimo sa tim strašnim stvarima koje su počinjene u naše ime, u ime nas koji smo tada bili deca, naših roditelja i nekih klinaca, koji su se posle rodili, rekla je Čongradin.

Ona tvrdi kako ne oseća „nikakvo nespokojstvo ili neku nebezbednost ili nestabilnost“ zbog Šešeljevih uvreda i prozivanja u Skupštini jer već „dosta dugo prisustvuje njegovim napadima na druge ljude i dosta dugo saoseća sa drugim ljudima koje on napada“.

Naglašavajući da ne poznaje pravo, ali „neki odnos prema ljudskosti“, Čongradin je rekla kako Šešelj „ne bi smeo nikako da učestvuje u javnom životu“.

„On je osuđeni ratni zločinac, čovek koji je poterao ljude iz svojih kuća, koji je inspirisao ubistva na osnovu nacionalne i verske pripadnosti. Tu imamo posla sa jednim čovekom koji je toliko zla naneo ovoj državi i ovim građanima, da stvarno više ne verujem da on postoji“, naglasila je novinarka lista „Danas“.

Ćutanje je maksimum koji SNS može da da

Na pitanje kako je razumela tišinu koja dolazi iz redova vladajuće Srpske napredne stranke posel Šešeljevih napada, Čongradin je rekla d joj to deluje kao i odnos naprednjaka prema genocidu u Srebrenici.

„Srpska napredna stranka, Vučić i vladajuća elita je došla na neku razinu u kojoj više uopšte ne reaguje na to, i to je njihova reakcija. Znači, to je neki njihov maksimum koji mogu da daju, a to je da ćute“, rekla je Čongrain.

Ona je podsetila je Vučićev odlazak u Srebrenicu, „pre nekoliko godina, kada je kamenovan“, ocenivši da je on taj svoj odlazak „dobro pripremio u Srbiji kod biračkog tela, tako što je na najbrutalniji, najsuroviji, najprimitivniji način negirao genocid u Srebrenici“.

„Otišao je tamo misleći da je samo njegova pojava tamo već dovoljna da doživi neki katarzični momenat“, rekla je Čongradin.

Po njenoj oceni „to uopšte nije bilo dovoljno jer je tome prethodilo jedno brutalno negiranje genocida i vređanje žrtava genocida“.

„Tako da je meni ćutanje u ovom trenutku ekvivalent tome. Vlast u Srbiji, vladajuća elita, ne umeju drugačije, oni ni ne smeju drugačije da reaguju na genocid u kojem su učestvovali, koji su inspirisali. Mi smo možda naivno verovali, zajedno da našim evropskim prijateljima, da će oni biti u stanju da ga prevaziđu i da će biti u stanju da se suoče sami sa sobom i sa prošlošću i da društvo dovedu u neke razine. Da se sazna istina o tome šta se zaista tamo desilo“, rekla je novinarka lista „Danas“ u intervjuu za RSE.