Pukovnik Robert Hjuz novi komandant vojne baze Bondstil

Vesti 20. jul 201909:31 > 09:35
Podeli:
Izvor: N1

Pukovnik američke vojske Robert Hjuz novi je komandant Multinacionalne brigade Istok i vojne baze Bondstil kod Uroševca.

Američkim vojnim snagama na Kosovu u narednih devet meseci komandovaće pukovnik Robert Hjuz. On predvodi 44 pešadijsku brigadu Nacionalne garde države Nju Džerzi, koja je zamenila vojnike Nacionalne garde Havaja.

Novi kamandant Bondstila je rekao da misija američke vojske ostaje ista – da obezbedi sigurnost i slobodu kretanja za sve građane na Kosovu.

„Odlučni smo u nameri da sprovodimo mandat na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i vojno-tehničkog sporazuma. Vojnici Kfora su jedinstveni i posvećeni misiji sa našim multinacionalnim partnerima, u korist institucija i naroda na Kosovu“, rekao je komandant Hjuz.

KFOR je najduža vojna NATO operacija.

Prema rečima njenog komandanta Lorenca D’Adarija, svaki vojnik je važan za budućnost Kosova.

„Radimo veoma važan posao, a to je osiguranje bezbednog okruženja na Kosovu. To je preduslov dijalogu i političkom diskursu, koji će omogućiti održivo rešenje. Naš posao ponekad uporedim sa vodom koja teče iz slavine, onog momenta kada primetite da vode više nema, tada shvatite koliko vam je bitna“, poručio je komandant KFOR-a.

Prethodni komanadant Bondstila Roj Mekareg je za RTK2 rekao da završava veoma uspešnu misiju na Kosovu i zahvalio je svima na saradnji.

Mekareg je odlikovan medaljom za zasluge američke vojske.

„U prethodnih devet meseci sproveli smo više od 2.000 patrola i imali smo važnu ulogu u pružanju sigurnog i bezbednoog okruženja. Imali smo odličnu saradnju sa našim multinacionalnim partnerima i saveznicima, Kosovskom policijom i srpskim oružanim snagama“, dodao je pukovnik Mekareg.

Američke trupe u sastavu multinacionalne borbene grupe Istok rotiraju se na svakih devet meseci, a ovo je njihova 26 rotacija od 1999. godine.

Ceremoniji primopredaje dužnosti prisustvovao je i ambasador SAD-a Filip Kosnet.