Ostavka Haradinaja na Kosovu dočekana burno, Vučić najavio obraćanje javnosti

Vesti 19. jul 201922:02 > 22:08
REUTERS/Laura Hasani

Ostavka Ramuša Haradinaja na mesto kosovskog premijera, izazvalo je buru reakcija. Dok kosovski zvaničnici šalju poruku da takav potez podržavaju, predsednik Aleksandar Vučić je najavio da će mišljnje o tome izneti u subotu.

Kosovska Vlada ostala je bez premijera. Nakon što se sa te funkcije povukao, Haradinaj šalje poruku da takse prema Srbiji i BiH ostaju, Kosovske bezbednosne snage nastaviće da se razvijaju, a Trepča je, kako tvrdi, spremna za investicije.

POVEZANE VESTI

„Kosovo je spremno za dijalog sa Srbijom i za priznanje mozemo dati trziste i slobodnu trgovinu. Ja sam bio već dva puta pred međunarodnim sudom, i verujem u svoju nevinost. Predstavljaću čast albanskih boraca. Odluku o ostavci sam doneo danas. Poziv mi je potvrđen danas. Ne znam da li je politički. Moji politički stavovi su poznati“, kazao je Haradinaj.

Posle ostavke Haradinaja, kosovski predsednik Hašim Tači poručio je da će delovati u skaldu sa ustavnim ovlašćenjima.

Tači je potvdrio da je, osim Haradinaja, Specijalni sud pozvao još nekoliko čelnika OVK.

„Iz medija sam informisan i o odluci premijera Haradinaja da podnosi neopozivu ostavku. Poštujem njegovu odluku i kao predsednik Kosova uveravam vas da ću delovati u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, o čemu će građani biti obavešteni na vreme“, naveo je Tači.

Državni vrh Srbije za sada bez zvanične reakcije. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da će svoj stav saopštiti u subotu. Reakcije nema ni od pripadnika Srpske liste koji Haradinajevi koalicioni partneri u kosovskoj vladi.

N1

Ostavka je, s druge strane, među kosovskim Albanima dočekana burno, kaže za N1 novinarka portala KoSSev Milica Rakić Andrić.

„Za sada sa kosovkse strane stižu uglavnom poruke bivšem premijeru i osude posteza Specijaljnog suda sa navodima da se radi o instruisanom političkom potezu“, navodi Rakić Andrić.

U Prištini je, kako ocenjuje novinar Idro Seferi, vanredna situacija i sve ukazuje na raspisivanje izbora. Navodi da je upravo to Ramuš Haradinaj tražio od Hačima Tačija.

„Koji sada ima veliku mogućnost da odluči da brzo raspiše izbore ili da se okupi Skupština i da se nastavlja o mogućnostima da se bira novi premijer. U svakom smislu ovo je jedna situacija koja će sigurno trajati, zato što zakonski se predviđa da izbori, ako budu proglašeni, biće održani za 45 dana“, objašnjava Seferi.

Prema oceni predsednice Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rade Trajković, predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji je odigrao najvažniju ulogu u ostavci Ramuša Haradinaja. Takođe ukazuje i da je pozicija Hašima Tačija na „ledu“.