Dodik: Ostavka Haradinaja farsa i osnova za dodatni pritisak na Vučića

Vesti 19. jul. 201920:31 > 20:33
Podeli:
Izvor: N1

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da mu današnja ostavka premijera Kosova Ramuša Haradinaja "liči na farsu" koja bi trebalo da bude osnova za "dodatni pritisak na Srbiju i predsednika Aleksandara Vučića".

Dodik je za „Dnevnik“ Radio-Televizije Srbije podsetio da Haradinaju nije presuđeno u haškom Tribunalu, a sada je „pozvan na nešto što bi trebalo da bude slično“.

POVEZANE VESTI

Dodik je izjavio da je Vučiću rekao da „svi zajedno ovome treba da posvetimo više pažnje“ i da narod, pogotovo u Republici Srpskoj, očekuje da se „kosovsko rešenje postavi kao svesrspko“.

Po njegovim rečima, ne može rešenje da bude da jedan narod ima sva prava na štetu države Srbije, a da jedan deo naroda, kao što je u Republici Srpskoj, „mora da ćuti i trpi torturu međunarodnog faktora“.

On je rekao da oko Vučića treba da se okupe svi poliički, nacionalni i državni faktori u Srbiji.

„Međunarodna zajednica će po ustaljenom običaju reći tu morate i vi nešto da učinite“, rekao je Dodik.

On je ocenio da je Vučić „tvrd pregovrač“ i da neće ništa učiniti na uštrb srpskih nacionalnih interesa.

„Mora se težiti kompromisu, ali on mora biti opšteprihvatljiv“, rekao je Dodik.

Povodom ostavke Haradinaja, ranije večeras se Dodik u Beogradu sastao s Vučićem i njegovim saradnicima. Beogradski mediji preneli su da bi Vućić sutra trebalo da iznese stav o ostavci premijera Kosova.

Haradinaj je ostavku podneo pošto je dobio poziv da u svojstvu osumnjičenog bude ispitan pred Specijalnim sudom za zločine OVK.