Država ćuti na Šešeljeve uvrede, Teodorović kaže – građani neće i najavio tužbu

Vesti 19. jul 201918:46 > 18:54
Podeli:
Izvor: N1

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj nastavio je, ovoga puta na svom Tviter nalogu da vređa žene i da im preti. Na meti Šešelja sada se našla Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković samo zato što je tražila da se oštro osude njegove izjave o novinarki Danasa Snežani Čongradin.

Zbog teksta „Zašto nisam napisala izveštaj iz Srebrenice“ Snežana Čongradin, novinarka Danasa, našla se na meti Vojislava Šešelja. Nije prvi put da je zbog svog pisanja na meti ali je prvi put da napad stiže sa skupštinske govornice.

„Treba imati u vidu da Vojislav Šešelj i njegov politički sin Aleksandar Vučić pod kontrolom imaju ljude, mlade ljude, koje su izmanipulisali i koji upadaju na tribine, prekidaju predstave, imaju neku vojsku mladih nasilnih ljudi koju su spremi da se obračunaju sa poltičkim neistomišljenicima na tom nekom ideološkom nivoi i ravni. Sve su pretnje ozbiljne, pogotovo u Srbiji“, kaže Čongradin.

POVEZANE VESTI

Na uvrede i pretnje novinarki država je ćutala. Jedna od retkih institucija koja je stala u zaštitu Snežane Čongradin bila je kancelarija Poverenice za zaštitu ravnopravnosti. I baš zato na meti Šešelja našla se poverenica Brankica Janković.

„Glupost napravismo pa za Poverenika za ravnopravnost postavismo Brankicu Janković. Ona, jadnica, govori o seksizmu, a uopšte ne zna šta je to seks. Kolika je narasla, a pravi seks nikada nije upoznala. Braćo četnici, ima li neki dobrovoljac, bar mesec dana nekupan i s bradom do pojasa“, napisao je Šešelj.

Napad na jedinu istituciju koja je pokušala da je zaštiti, za novinarku Danasa je teži od uvreda njoj upućenih i kaže da, kad se ne slažu sa onim što ste napisali ili rekli, oni vas napadaju i omalovažavaju zato što se žena ili muškarac.

„Pozvaši četnike, neokupane, da je siluju, to je u odnosu na mene koja bi trebalo da bude zgažena tenkom sa gusenicama, meni je to još teže palo“, rekla je Čongradin.

Od samih pretnji strašnije je ćutanje institucija, kaže poslanica Ana Stevanović.

„Nije prvi put i slažem se da je pretnje silovanjem i svako ko figurira u javnom prostoru mora da vodi računa šta govori i kako govori, pogotovo kada su u pitanju političari, pogotovo kada su u pitanju poslanici, tako da ova izjava za mene jeste strašna, ali ono što mi je još strašnije, jeste što nadležne institucije kao da ćute, kao da ignorišu sve ovo što se dešava, jer ovo nije prvi put“, kazala je Stevanović.

Ako država ćuti, građani ne bi smeli, kaže akademik Dušan Teodorović i sam često na meti Vojislav Šešelja.

„Kako mi možemo da se ponašamo, kako mi možemo da se borimo. Ja sam obavio dva, tri telefonska razgovora, evo sad ću da kažem javno – mi smo rešili, profesorka Ljiljana Mijatović, Vida Petrović Škero, bivša predsednica Vrhovnog suda, glumac Nikola Kojo, mi ćemo da tužimo Vojislava Šešelja, zbog mržnje“, izjavio je Teodorović.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je FoNetu da nema „ama baš nikakav komentar“ na uvrede koje joj je na društvenim mrežama uputio Vojislav Šešelj.