Arifi traži od Albanije Fond solidarnosti za Preševo, Bujanovac i Medveđu

Vesti 18. jul. 201917:10 > 17:12
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi zatražio je prilikom zvanične posete Tirani da Albanija formira Fond nacionalne solidarnosti za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa kome će ove opštine moći da apliciraju sa konkretnim projektima, objavili su danas mediji na albanskom jeziku iz Preševa.

Arifi se tokom boravka u Tirani sastao sa albanskim premijerom Edi Ramom i ministrom za spoljne i evropske poslove Gentom Cakajem kojima je izneo ovu ideju, navodeći da opština Preševo već ima spremne projekte sa kojima može da aplicira za sredstva iz budžeta Republike Albanije.

Arifi je naveo i da bi osnivanje ovog fonda predstavljalo i korak napred ka „usklađivanju politike u zajedničkom delovanju Albanije i preševske doline“.

Vlada Albanije je do sada svoju podršku Albancima koji žive u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa iskazivala preko upisnih kvota i raznih olakšica za studente iz ovih opština koji su izrazili želju da studiraju na nekom od fakulteta u Tirani, dok je poslednjih nekoliko godina iz budžeta izdvojila novac za finansiranje nekoliko projekata u opštinama Preševo i Bujanovac, među kojima je i 50.000 evra za vanbolničko porodilište u Preševu.