Vučković protiv bojkota: Poruke s protesta bile bi prenošene iz skupštine

Vesti 18. jul. 201912:00 > 12:02
Podeli:
Izvor: N1

Poslanica Demokratske stranke (DS) Nataša Vučković izjavila je da se ona protivi ideji bojkota parlamenta i da se sa jenjavanjem protesta postavilo i pitanje njegove dalje svrhe.

„Protiv bojkota sam. Dopuštam da je možda, u jeku protesta, bojkot parlamenta doprineo stvaranju nekog sinergijskog efekta. Ipak, uverena sam da bi poruke gradjanskog protesta bile prenete mnogo većem broju gradjana da smo ih mi, poslanici opozicije, prenosili i sa skupštinske govornice, koja se obavezno javno direktno prenosi, što je tekovina opozicione borbe iz 90-ih koju smo uporno branili. Sa jenjavanjem protesta postavilo se pitanje svrhe daljeg bojkota“, izjavila je ona u intervjuu za nedeljnik Novi magazin.

Nataša Vučković je rekla da joj od početka nije bilo razumljivo zašto nisu odmah postavljeni zahtevi opozicije za uvodjenje demokratskog reda i uspostavljanje stvarne političke rasprave u skupštini koji bi bili usmereni na ukidanje hitnog postupka osim u opravdanim slučajevima, ukidanje prakse objedinjavanja više zakona u jednu tačku dnevnog reda i ukidanje prakse poslanika većine da zloupotrebljavaju pravo na podnošenje amandmana da bi obespravili opoziciju.

Govoreći o mogućnosti bojkota narednih parlamentarnih izbora, poslanica DS je navela da deluje da ne postoji konsenzus u tom pogledu.

„Zabrinjavajući su glasovi koji pozivaju na ometanje izbora. Bilo bi korisno da se opozicione stranke spremaju za izbore, da organizuju kontrolore…To su poslovi koji traže vreme, znanje i veliku energiju. Ukoliko ih ne počnete na vreme, možda će posle biti kasno. Iskustvo dva bojkota tokom 90-ih uči nas da bojkot nije politika ili bar da je pogrešna politika – smanjen je bio uticaj demokratskih proevropskih stranaka, a uvećan uticaj nedemokratskih populističkih i nacionalističkih stranaka. Kome bi sličan ishod bio u interesu?“, rekla je ona.

Komentarišući ranije najavljeno ujedinjenje DS sa Socijaldemokratskom strankom i Zajedno za Srbiju, poslanica DS je rekla da bi bilo dobro da se skupština ujedinjenja održi što pre, u septembru ako je moguće.

„Postojanje više struja uvek je bila snaga DS, pluralizam je vrlina, a ne mana. Mene više brine utisak, sve se nadam da je pogrešan, da je stranka izgubila ambiciju da se podigne na svoje ranije visine“, navela je ona.