Poginuo pilot akrobatskog aviona koji se srušio nedaleko od aerodroma Ečka

Vesti 18. jul. 201909:38 > 19:39
Podeli:
Izvor: N1

Avion s pilotom Vladimirom Bulatom (47), predsednikom Aerokluba "Zrenjanin", koji je izvodio akrobatski let, pao je na oko kilometar od aerodrom Ečka. Nebojša Petrović iz Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju potvrdio je za N1 da je pilot poginuo.

Petrović je rekao da se nesreća dogodila oko 8.30 časova.

Kako saznaje N1, avion Zlin 526F je prednjim delom udario u zemlju.

„Tom prilikom došlo je do smrtnih posledica po pilota. Pilot je očigledno izgubio kontrolu tokom leta iznad aerodroma i došlo je do pada letelice“, rekao je Petrović.

Uviđaj je vršio tim Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju.

Kako javlja reporterka N1, aerodrom je bio zatvoren nekoliko sati, a prva letelica koja je s njega danas poletela viđena je u 14.30.

Govoreći o okolnostima ove nesreće uednik portala Tango Six Petar Vojinović za N1 kaže da za sada nema preciznih informacija o tome šta se zapravo desilo, i da je stoga rano za spekulacije o mogućim uzrocima. Smatra da svakako treba sačekati rezultate istrage Centra za istraživanje vazduhoplovnih nesreća.

Za pilota, Vladimira Bulata, u Zrenjaninu kažu da je bio vrlo iskusan, jedan od najboljih u Srbiji.

Aerodrom Ečka je sada letačka baza za školu letenja „Prince aviation“ i druge.

Jedan od poslednjih intervjua Bulat je dao u aprilu, kada je na ovom aerodromu organizovan aeromiting dobrodošlice za upravu kineske firme Šandong Linglong. Tada je Bulat avionom „Galeb“ provozao direktora kineske kompanije.

Izvor : N1

Zlin 526 je čehoslovački sportski jednomotorni niskokrilni avion, koji se koristio kao avion za obuku pilota, akrobatsko letenje i vuču jedrilica.

U Jugoslovenskom vazduhoplovstvu od 1962. godine bilo je ukupno 26 aviona Zlin, piše sajt vazduhoplovnetradicijesrbije.rs

Kako se navodi, novembra 1987. godine doneta je odluka da se preostali Zlin avioni u RV i PVO prepuste aero-klubovima.