Insajder: Za eksproprijaciju zbog Beograda na vodi 50 miliona evra iz budžeta

Vesti 17. jul 201921:20 > 21:20
Izvor: N1

Za eksproprijaciju objekata i zemljišta koji se nalaze na prostoru Beograda na vodi iz državnog budžeta do danas je izdvojeno oko 5,9 milijardi dinara ili oko 50,1 milion evra, piše Insajder.

Prema istraživanju novinara Insajdera, samo je za kompaniju BAS, koja će zbog tog projekta biti prinuđena da seli autobusku stanicu na Novi Beograd, krajem prošle godine izdvojeno oko 10,9 miliona evra.

Ugovor o gradnji projekta „Beograd na vodi“, zaključen na osnovu međudržavnog sporazuma Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, potpisan je pre četiri godine, a javnost još nije upoznata koliko je tačno novca građana Srbije do danas uloženo u ovaj projekat.

Prema podacima koje je Insajder dobio po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja od Državnog pravobranilaštva, do juna ove godine samo na eksproprijaciju objekata na prostoru Beograda na vodi iz državnog budžeta je izdvojeno oko 5,5 milijardi dinara ili oko 46,6 miliona evra, od čega je fizičkim licima isplaćeno oko 3,1 milion evra.

Prema podacima iz izveštaja Državne revizorske institucije o reviziji finansijskih izveštaja Ministarstva finansija za prošlu godinu, a po Zaključku Vlade i Sporazumu o naknadi iz decembra 2017, država je u vidu naknade za eksproprijaciju za Autobusku stanici a.d. Beograd – BAS izdvojila oko 1,3 milijarde dinara ili oko 10,9 miliona evra.

BAS-ova stanica nalazi se upravo na prostoru budućeg luksuznog naselja “Beograd na vodi”, a prema ranijim najavama gradskih vlasti ona je trebalo da bude izmeštena na Novi Beograd u Blok 42 najkasnije do septembra ove godine. Međutim, izvesno je da od premeštanja u dogledno vreme neće biti ništa, jer ne samo da radovi nisu ni počeli, već nije završen ni projekat za buduću stanicu, niti je izdata građevinska dozvola.