Incijativa A11: Romima-nosačima prtljaga obezbeđenje BAS-a ne da da rade

Vesti 17. jul 201917:05 > 17:14
N1

Inicijativa A11 saopštila je da su obezbeđenje Beogradske autobuske stanice (BAS) i policija onemogućili Romima, registrovanim kao nosači prtljaga, da pristupe izmeštenim dolaznim peronima glavne autobuske stanice.

Ta organizacija pozvala je Policijsku uprava za Grad Beograd da obavesti javnost o razlozima zbog kojih asisitira BAS-u u sprečavanju pristupa radnom mestu nosača prtljaga i da to smesta prestane da čini. Inicijativa A11 je pozvala BAS da se javno izvini nosačima i hitno im omogući nesmetan rad na dolaznim peronima.

Incijativa je navela da su nosači prtljaga, koji godinama rade na BAS, registrovani kao preduzetnici u Agenciji za privredne registre. Oni pristup peronima plaćaju mesečnom kartom od 1.500 dinara.

„Međutim, od premeštanja dolaznih perona, njima je onemogućeno da kupe te karte, a obezbeđenje im ne dozvoljava pristup dolaznim peronima, uz obrazloženja da ‘Cigani ne mogu više da rade’ „, navodi se u saopštenju. 

Inicijativa A11 dodaje da je direktoru BAS-a Anđelku Mučibabiću poslala molbu da posreduje u rešavanju tog problema, posebno jer se „potencijalno radi o slučaju rasne diskriminacije“. Inicijativa je kazala da direktor BAS-a nije odgovorio na mejlove i telefonske pozive, navela je ta organizacija. 

„Aktivisti i aktivistkinje Inicijative A 11 prisustvovali su u petak, 12. jula, incidentu kada su policijski službenici B. i J. oterali jednog nosača sa obrazloženjem da je ‘neovlašćen pristup stanici ‘“, piše u saopštenju i dodaje da su aktivisti A11 upitali policajce za razlog, na šta im je odgovoreno, kako je Incijativa navela, da se „radi o sprovođenju naređenja“. 

Inicijativa je navela i da je 13. jula policijska službenica oduzela kolica za prenos prtljaga jednom nosaču, izdavši mu, kako je ta organizacija rekla, potvrdu o oduzetim predmetima. 

„Nedopustiva je rasna diskriminacija Roma koji se na BAS bave prenosom prtljaga. Svakodnevni pritisci policijskih službenika i obezbeđenja BAS-a vode kriminalizaciji njihovog rada i siromaštva u kojem žive i dodatno ih marginalizuju“, upozorila je Inicijativa A11 u saopštenju.