Makron u Beogradu: More emotivnih i nekoliko konkretnih poruka

Vesti 16. jul 201919:17 > 19:23
Izvor: REUTERS/Đorđe Kojadinović

Da mesta u Evropskoj uniji za Srbiju nema dok ne budu okončane reforme i u Uniji i u Srbiji, da su Srbija i Kosovo dve evropske države i da će im pomoći da postignu kompromis - konkrente su političke poruke predsednika Francuske, skivene u moru emotivnih. Još konkretnije - Makron je najavio novi sastanak sa delegacijama Prištine i Beograda.

„Ja verujem da će neka vrsta nastavka Berlina, odnosno Pariz, biti u septembru. Vi znate da ja mrzim da prebacujem krivicu na drugu stranu i da pričam takse i šta znam… Hajde da sačekamo da velike sile urade svoje stvari, pa ćemo i mi izaći sa onim što je naše“, rekao je Aleksandar Vučić tokom drugog dana posete francuskog predsednika Srbiji.

POVEZANE VESTI

U iščekivanju septembarskih, predsednik Srbije sabira utiske sa tek završenih razgovora u Beogradu. Čini se, ipak, da je jači utisak na njega od razgovora ostavio emotivan govor francuskog predsednika na srpskom jeziku.

„Srbija je isto tako u našima srcima, danas i zauvek“, poručio je Makron na srpskom jeziku u ponedeljak na Kalemegdanu.

„Ovo sinoć je bilo nešto posebno, nabijeno emocijom, i to je meni u poslednjih sedam godina bio jedan od tri možda najlepša dana“, kaže predsednik Srbije.

Spoljnopolitički komentator Milan Mišić kaže da je uloženo dosta truda da se odnosi dve zemlje relaksiraju, pošto već nije mogla da se proizvede neka vest koja bi odjeknula u svetu. U nedostatku vesti o raspletu, predsednik Srbije radije govori o formi nego sadržaju razgovora sa Makronom.

„Mi smo imali sinoć četvorosatni, petosatni razgovor. Kako bih vam rekao, petosatni razgovor, čak šestosatni, petosatni“, rekao je Vučić.

Dok predsednik Srbije teško uspeva da sabere sate provedene sa predsednikom Francuske, opozicija nema taj problem. Nije provela ni minut. Na pitanje novinara lista „Le Monde“ predsednik Makron objasnio je zašto.

„Pre pisma koje je jutros stiglo našem ambasadoru, ništa nije stiglo. Pismo je stiglo jutros, u trenutku kada je program već bio spreman, kada sam ja već kretao za Beograd. Biće sastanaka sa mojim savetnicima, sa mojim kabinetom. Ja se uvek susrećem sa svima, ali trebalo je to pismo poslati ranije“, objasnio je francuski predsednik.

I poslato je, tvrde u Savezu za Srbiju. Kao dokaz prilažu pisanu molbu adresiranu na francuskog ambasadora, na kojoj piše 9. jul.

„Uvereni smo da se iz tehničkih razloga nije našla u posedu Emanuela Makrona i sigurni smo da je u pitanju posledica nenamernog diplomatskog nesporazuma“, poručuju iz Saveza za Srbiju.

Spoljnopolitički komentator Milan Mišić veruje da sastanak sa opozicijom nije izostao slučajno. Za Mišića je to dokaz da zapadni lideri i dalje „igraju“ na Vučiča kao onog ko će rešiti pitanje Kosova.

„Očigledno da se sastanak sa opozicijom nije uklapao bilo u plan posete, bilo u projektovanu političku poruku. Sve u svemu čini mi se to je jedan dosta ozbiljan udarac opoziciji ovakvoj kakva je“, ocenjuje Mišić.

Nije da niko iz opozicije nije sreo Makrona. Nenad Čanak, predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije, prisustvovao je dočeku, kako kaže na zahtev francuske strane, jer su u delegaciji predsednika Makrona bili i francuski poslanici. I bio je jedini opozcionar sa srpske strane.