Bodrožić: Predsedavajući trebalo da reaguje na Šešeljeve pretnje novinarki

Vesti 16. jul 201918:36 > 18:42
N1

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, komentarišući uvrede i pretnje predsednika SRS Vojislava Šešelja u Skupštini, upućene novinarki lista Danas, kaže da je prvo predsednica odnosno predsedavajući sednici Narodne skupštine trebalo da reaguje.

Podsetimo, šef radikala i haški osuđenik Vojislav Šešelj izvređao je i pogrdno nazivao novinarku „Danasa“ Snežanu Čongradin jer je u reportaži iz Potočara, između ostalog, navela da je „novinarka u državi koja je počinila genocid i koja ni dan danas ne da se nije suočila sa tim, već je celokupno društvo u načelu sve dalje od tog procesa“.

POVEZANE VESTI

Govor mržnje i pretnje novinarki „Danasa“ osudila su kako novinarska udruženja, organizacije, stranke, tako i redakcija tog dnevnog lista. Složni su u oceni da je Šešeljevo ponašanje neprihvatljivo, ali ne i neočekivano, jer je, kažu, to obrazac njegovog ponašanja već preko tri decenije, ali je, dodaju, izostanak reakcije u Skupštini pokazatelj da država podstiče podgrevanje atmosfere netolerancije i pritiska na novinare.

Predsednik NUNS-a kaže da je posebna je stvar što se sve to odigralo u zgradi Narodne skupštine.

„I ako se već pozivamo na zakon, Vojislav Šešelj nakon osude u Haškom tribunalu ne može više da bude narodni poslanik. I ova njegova izjava ide na dušu vlastima, onima koji ne žele da mu, po zakonu, oduzmu mandat i da spreče dalje njegovo divljanje u Narodnoj skupštini, a uopšte i u javnosti“, kaže Bodrožić.

Glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović kaže da ako država ne bude reagovala – pokazaće da je Šešeljev saučesnik.

„Šešelj je ovim samo nastavio ono što je radio ’95, kada je, sa još jednim kolegom, pozivao da se za jednog Srbina ubije 100 muslimana – sa iste govornice Narodne skupštine vređa i preti našoj novinarki zato što je napisala jedan emotivni tekst o svom boravku u Srebrenici. I nekako mi se čini da, ako država ne bude reagovala na ovo, na način da Šešelja bar pozove na neki informativni razgovor, jer su u pitanju pretnje, da će vlast pokazati da je saučesnik Vojislava Šešelja“, naveo je Petrović.