Mišić o poseti Makrona: Čini se da je teritorijalna razmena ponovo u igri

Vesti 16. jul 201917:59 > 18:05
N1

Spoljnopolitički komentator Milan Mišić ocenio je u Danu uživo TV N1 da poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji nije generisala neku veliku vest, ali je dodao i da mu se čini da je kompromis Beograda i Prištine, na bazi teritorijalne razmene, ponovo u igri.

Makronova poseta, kada je reč o ključnom problemu, a to je Kosovo, nije generisala neku veliku vest, primetio je Mišić.

Podsetio je da je francuski predsednik u Beogradu najavio da će u septembru sazvati novi sastanak o Kosovu, kojem bi trebalo da prisustvuje i nemačka kancelarka Angela Merkel.

POVEZANE VESTI

„Međutim, tek treba da se vidi kako će biti otklonjena glavna prepreka, a to su takse“, istakao je.

Dodao je i da mu se čini da je „stvar za koju smo mislili da je odbačena – kompromis na bazi teritorijalne razmene – ponovo u igri“.

„Makron je bio kategoričan da nije došao sa planom, ali očigledno je da je došao sa nekim idejama. Sigurno je da su na stolu mnoge opcije, ali ako je Zapadu toliko teško da iskreno pritisne Prištinu da ukine takse, još teže će ih pritisnuti da načine teritorijalne ustupke“, ocenio je Mišić.

Kada je reč o evropskim integracijama, Mišić je podsetio da je praktično rečeno da 2025. godina više nije realan rok za prijem Srbije u EU, te da mora da se desi nešto suštinski, opet se vraćajući na temu Kosova: „Problem je gde su i šta su granice Srbije.“

Upitan da prokomentariše izostanak susreta francuskog predsednika sa predstavnicima srpske opozicije, Mišić je rekao da se takav sastanak ne inicira pismom, a zatim ocenio da je glavni razlog što do tog razgovora nije došlo, to što opozicija nema konherentnu strategiju oko dva ključna pitanja za Srbiju, a to su EU i Kosovo.

Govoreći o potpisanim sporazumima između Srbije i Francuske, Mišić je rekao da je jedini ozbiljan ugovor o kupovini raketa „Mistral“, dok su sve ostalo memorandumi i pisma o namerama, odnosno političke izjave bez ikakvog pravnog dejstva.