Vučić o autorskom tekstu: Rekao sam istinu, a posao intelektualaca je da pomognu

Vesti 16. jul 201911:55 > 14:14
Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je drago zbog toga što je izazvao tako veliku pažnju svojim autorskim tekstom u listu Politika pod naslovom "Elita i plebs" i da smatra da je u njemu samo rekao istinu.

„Mislim da sam rekao istinu i to je u poslednjih 20 godina jedan od najčitanijih autorskih tekstova. Drago mi je što sam izazvao pažnju, to samo pokazuje koliko najveći broj ljudi boli to što se tako odnose prema njima već 30 godina i koliko je to pogodilo onu manjinu, koju ja nisam obeležio nego se sama prepoznala. Srećan sam i zadovoljan zbog toga i to je vrsta mog političkog uspeha“, rekao je Vučić.

On je ocenio da je u tom tekstu na „veoma pristojan i civilizovan način“ samo citirao šta pojedinci govore o njemu i da, uprkos tome što je svestan da i on greši, ne može da poštuje ljude koji preziru svoj narod i svoje građane.

„Posao intelektualaca je da pomognu napredak zemlje a ne da odmažu“, ocenio je on.

Vučić je 10. jula u dnevnom listu Politika objavio autorski tekst pod nazivom „Elita i plebs“, koji je izazvao brojne reakcije u javnosti.

Akademik Dužan Teodorović pokrenuo je potpisivanje peticije kojom se osuđuje, kako smatra, govor mržnje predsednika Srbije i kojom se zahteva da prestane sa produbljivanjem podela u društvu i vređanjem građana Srbije. 

„1 od 5 miliona“: Predsednik potvrdio da mu smeta svaka kritika

Organizatori protesta „1 od 5 miliona“ na konferenciji za novinare osvrnuli su se i na tekst Aleksandra Vučića. Kažu da je predsednik Srbije time duboko podelio i polarizovao društvo i potvrdio da mu smeta svaka kritika.