Kuburović i Bramerc: Odlična saradnja

Vesti 16. jul 201910:12 > 10:14
Ministarstvo pravde

Srbija i tužilaštvo Mehanizma za međunarodne krivične tribunale u Hagu ((MMKT) imaju odličnu saradnju, na šta je ukazano i u novom šestomesečnom izveštaju tog tužilaštva, ocenili su tužilac Mehanizma Serž Bramerc i ministarka pravde Srbije Nela Kuburović.

Bivši glavni tužilac Haškog tribunala, a sadašnji tužilac Mehanizma i ministarka Kuburović sastali su se u Njujorku uoči sednice Saveta bezbednosti UN, saopštilo je Ministarstvo pravde.  

Bramerc je pozdravio organizovanje regionalne konferencije tužilaca za ratne zločine, na kojoj su pored predstavnika srpskog Tužilaštva za ratne zločine, učetvovali i tužioci iz BiH, Hrvatske i Crne Gore, kao i glavni tužilac MMKT, Serž Bramerc, održane u Beogradu u maju 2019. godine u cilju efikasnijeg procesuiranja ratnih zločina i jačanja neposredne saradnje i razmene relevantnih informacija između tužilaštava država u regionu.  

Govoreći o daljem unapređenju kapaciteta Tužilaštva za ratne zločine u Srbiji, Bramerc je naveo da će Tužilaštvo MMKT nastaviti da pruža podršku tužilaštvu u Beogradu kroz organizovanje posebnih obuka i treninga za zamenika tužilaca TRZ, navedeno je u saopštenju.  

Ministarka Kuburović predstavljaće Srbiju u sredu, 17. jula, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, na kojoj će biće prezentovan novi šestomesečni izveštaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove UN.