Dačić o poseti Makrona: Jasne poruke koje obavezuju onoga ko ih je izgovorio

Vesti 16. jul 201909:09 > 09:19
Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona, posle dužeg vremena, bila poseta sa jasnim porukama koje obavezuju onoga ko ih je izgovorio i iskazana želja Francuske da se odnosi sa Srbijom resetuju.

Dačić je za RTS ocenio da se radi o istorijskoj poseti, jer je prošlo 18 godina od kako je jedan francuski šef države posetio Beograd.

Retki su političari sa Zapada koji bude emocije. Kada pogledate istoriju našh odnosa, bili su izuzetno bliski, pa u jednom periodu hladni, ali postoji jedna emocija Francuske i Srbije, rekao je Dačić. 

To je nama bilo potrebno zbog nacionalnog identiteta, dostojanstva, pokazatelj bliskosti sa velikom svetskom silom, pored Rusije, odnosno da imamo prijatelja sa Zapada, konstatovao je on. 

POVEZANE VESTI:

Bez obzira što će neko imati primedbe da Makron govori o Kosovu na drugi način nego što mislimo, Dačić je podsetio da je Makron rekao da se ne može vratiti vreme unazad, ali da poziva na resetovanje odnosa sa Srbijom.

Kada neko kaže „mi ćemo voleti vas, kao što ste vi voleli nas“, kada kažete da vam je Srbija u srcu i da ćemo zajedno raditi, to su poruke koje ostavljaju obaveze za onoga ko to izgovara. Ovo je veliki korak napred i prijateljstvo treba negovati, poručio je Dačić. 

On je naglasio da je Makron istakao potrebu za kompromisom Beograda i Prištine, što je velika promena u politici Francuske. 

To je ono što i mi govorimo, ka tome se pomerila i američka admnistracija, navodi Dačić i ponavlja da je Makron izjavio da je neophodno pronaći kompromis između stavova Beograda i Prištine, kao i da će on u tome pomoći.

On ne ulazi u to koji će se princip dogovoriti, to je najviše što možemo da očekujemo od zemljla koje su priznale nezavinost Kosova, predočio je Dačić. 

Na pitanje da li je to moguće postići u narednih nekoliko meseci, kako je to Makron najavio, Dačić ukazuje da se radi o preteranom optimizmu, ali ne zbog francuskog predsednika.

On želi tome da se posveti, ali to ne znači da neki drugi akteri sa velikim odobravanjem gledaju, ocenio je Dačić. 

Dačić je rekao da ne može detaljnije da govori o neformalnoj večeri, ali načelno može da kaže da su „dugo ostali i dugo razgovarali i da je sve to bilo dobro za Srbiju“. 

Napravljen je korak napred i to daje veliki podstrek za za nacionalno dostojanstvo Srbije, koje je godinama bilo frustrirano osećajem da je Zapad protiv nje, zaključio je Dačić.