Slučaj direktora Luke Novi Sad iznenadio Vučevića, kaže – raspravljaće se u SNS

Vesti 15. jul 201917:02 > 19:39
Podeli:
Izvor: N1

Došadašnji generalni direktor Luke Novi Sad, kadar Srpske napredne stranke, Aleksandar Milovančev, smenjen je sa te funkcije pre nedelju dana. Prema pisanju lista Blic, on je od marta, kada je ta jedina preostala luka u državnom vlasništvu privatizovana, sebi i zaposlenima za samo tri meseca na ime zarada i bonusa isplatio 97 miliona dinara.

Sebi je, kako piše Blic, platu utrostručio, pa je u maju primio 1,6 miliona.

POVEZANE VESTI

Gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS-a kaže – neprijatno je iznenađen, a Milovančev bi posledice mogao snositi i u stranci.

Sredinom maja, Luka Novi Sad dobila je novog vlasnika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Jedinu preostalu javnu luku kupili su za nepunih osam miliona evra, uz obavezu da u naredne tri godine ulože 15 miliona i zadrže svih 150 radnika. Generalni direktor, međutim, nije uspeo da zadrži svoje mesto – 9. jula, umesto njega, imenovana je Maja Grozdanić.

Prema pisanju Blica, tome je prethodilo višestruko uvećanje zarada, isplata bonusa, pa i prikrivanje skoro milion evra potraživanja od kupaca.

U Nadzornom odboru Luke dve Vučevićeve bliske saradnice

„Ako je to tačno, ja ne mogu da nađem nijedno logično obrazloženje. Zaista ne mislim da je to pametan potez. Vrlo, vrlo loš potez, ako je to tačno“, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Gradonačelnik dodaje da je neprijatno iznenađen. Ipak, do pre desetak dana u Nadzornom odboru Luke sedeli su njegovi bliski saradnici – predsednica gradske Privredne komore, te direktorka Novosadske televizije.

Vučević navodi kako nema ništa protiv da Milovančev, ako je prekršio pravila, za to i odgovara, bez obzira na stranačku pripadnost. A u stranci će, kaže, uskoro na izbore.

„Raspravljaće se o svima, od mene pa do svih njih. Prvo od mene“, dodaje.

Nekadašnji generalni direktor Luke Novi Sad pred kamere nije hteo. U poruci je pisanje medija ocenio kao ružno, pristrasno i neprovereno i najavio tužbe, bez preciziranja protiv koga. Konkretan odgovor nije dao ni o isplaćenim iznosima.

Izvor : N1

Kako navode i cifre, objavljene u medijima, vide u samoj Luci Novi Sad, pitanje je koje je ostalo bez odgovora. Novo rukovodstvo te kompanije nije se oglasilo ni nakon više naših poziva i zvaničnog dopisa.

A u Skupštini grada Novog Sada, i opozicija i deo vladajuće većine podsećaju na to da su se privatizaciji luke protivili.

„Ono što smo očekivali jeste da makar gradonačelnik, na današnjoj sednici, uvrsti tačku dnevnog reda, gde će izvestiti odbornike o situaciji u Luci Novi Sad“, kaže Veljko Krstonošić iz Demokratske stranke.

„I dalje mislimo da je Luka Novi Sad mogla da ostane vođena pažnjom dobrog domaćina. Ovo, kako izgleda u medijima, meni ne deluje kao pažnja dobrog domaćina“, navodi Aleksandar Kravić iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Dodaje da, po njemu, dobar domaćin ovde nije bio generalni direktor Luke, te da to nema veze sa strankom kojoj pripada.

A prvi čovek stranke u gradu kaže – narednih dana će sazvati sastanak kako bi čuo i drugu stranu priče.