AFP: Beograđani SMS-ovima pozivani da dođu da pozdrave Makrona

Vesti 15. jul. 201915:09 > 15:15
Podeli:
Izvor: REUTERS/ Kamil Zihnioglu

Emauel Makron stiže u Beograd da pokuša da osnaži ulogu Francuske na Balkanu, gde jača uticaj zemalja van EU kao što su Kina i Rusija, piše Frans pres pred dolazak francuskog predsednika.

Jelisejska palata u ovoj poseti pre svega vidi priliku da se obnovi „francusko-srpsko prijateljstvo“ navodi agencija.

Ne navodeći kako očekuje da se to ostvari, Pariz insistira na obnovi dijaloga između Srbije i Kosova, čiju nezavisnost Beograd ne priznaje, i podseća da Makron odbija svako proširenje pre prethodne reforme EU.

POVEZANE VESTI

Agencija navodi da je sa srpske strane predsednik Aleksandar Vučić izgleda rešen da impresionira svog gosta posle poniženja koje je doživeo tokom ceremonija 11. novembra u Parizu na svečanosti obeležavanja 100 godišnjice od Primirja u Prvom svetskom ratu.

Kao predstavnik zemlje žrtve stavljen je na sporednu tribinu dok je kosovski predsednik Hašim Tači sedeo na glavnoj tribini sa Makronom, Vladimirom Putinom i Donaldom Trampom.

Vučić je obećao da će Makronu prirediti grandiozan doček da mu pokaže kakvo je srpsko gostoprimstvo, navodi Frans pres.

„Mobilisanje građana za ceremoniju na Kalemegdanu“

Vlada Srbije, piše agencija, predviđa da mobiliše 10.000 građana za ceremoniju u čast francusko-srpskog prijateljstva večeras na Kalemegdanu gde Makron treba da otkrije obnovljeni spomenik.

Jelisejska palata je unapred izrazila zadovoljstvo zbog tog najavljenog narodnog dočeka.

Kako navodi Frans pres, stanovnici Beograda dobili su jutros SMS poruke kojim se pozivaju da dođu da pozdrave francuskog predsednika u gradu okićenom u bojama Francuske.

Beograd je već organizovao trijufalan prijem ruskom predsedniku Vladimiru Putinu prilikom njegove posete 17. januara 2019. godine, navodi Frans pres.

Agencija citira reči analitičara Aleksandra Popova da će ovo biti prilika da se stvori ravnoteža posle trijumfalnog dočeka Putina, i da je sada red na Makrona. Popov je rekao da Beograd očekuje da će tri stvari biti razjašnjene tokom posete francuskog predsednika, pristupanje Srbije Uniji, buduća uloga Francuske na Balkanu jer se jasno vidi pojačan interes Pariza za taj region, i pitanje Kosova. „To je vrlo važna poseta iz koje Vučić želi da izvuće maksimalnu dobit“, navodi Frans pres reči analitičara Popova.

Frans pres podseća da su u aprilu Angela Merkel i Makron bili optimisti da će moći da nagovore Beograd i Prištinu da nastave dijalog, ali predviđen novi sastanak u Parizu početkom jula je otkazan zbog nedostatka novih predloga.

Agencija ukazuje i na slabe ekonomske veze iako je kompanija Vansi dobila koncesiju za Beogradski aerodrom i kompanija Alstom i dalje u trci za projekat metroa.

Ali Alstom, čiji predstavnici dolaze u Beograd sa Makronom, ima konkurenciju u kineskom konzorcijumu.

Frans pres ističe da je Balkan važan deo Novog puta svile, kineskog mega projekta za razvoj njene ekonomske sile i da Kinezu imaju sve više infrastrukturnih projekata i industrijskih akvizicija u regionu. Peking je najavio ukupno 12 milijardi evra zajmova zemljama regiona, od čega trećinu Srbiji, podseća Frans pres.