Figaro: Srbi i Albanci na Kosovu sve češće udruženi protiv sumnjivih investicija

Vesti 15. jul 201913:49 > 13:50
Kossev

Na Kosovu su lokalno sve prisutnije "mešovite" građanske inicijative srpske i albanske zajednice koje se bore protiv sumnjivih investicija, preneo je pariski list Figaro.

Na jugu Kosova u opštini Štrpce, jednoj od deset opština u kojima su Srbi većina, meštani Abanci i Srbi se protive gradnji mini hidrocentrala i ugrožavanju reka.

POVEZANE VESTI

„Umrećemo ako treba, ali nećemo dati da reku Lepenac progutaju cevi. To je naš izvor vode, stoka dolazi da pije vodu, a naše plantaže malina će se osušiti“, rekli su meštani Advih Tahiri i Ranko Petković, prenosi Figaro u opširnoj reportaži.

Pre nekoliko godina je takva scena bila nezamisliva, jer su ratne rane još bile prisutne. Međutim, sada se stvaraju mešovite, albansko-srpske građanske inicijative u cilju očuvanja vitalnih interesa ugroženih investicijama sa sumnjivim kapitalom, prenosi Figaro i dodaje da su te investicije često u saradnji sa srpskim ili albanskim vlastima.

Meštanin Ratko Staletović je još više revoltiran jer kaže da je gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić predstavnik Srpske liste koja ima podršku Beograda i odbija već četiri godine da razgovara sa meštanima.

„Ti mafijaši rade svi zajedno. Govori vam sve činjenica da je Nikolićev brat savetnik predsednika Kosova Hašima Tačija“, rekao je Radojica Mrotinac, jedan od 20 povređenih u operaciji kosovskih specijalnih snaga u maju, sprovedene protiv onih koji su sprečili buldožere kompanije Nitkos da napreduju.

Avdih Tahiri, koji je bio u zatvoru sa četvoricom Srba, rekao je da su ga upozorili da će centrale biti izgrađene i ako treba biće poslato 8.000 ljudi.

„Srbe ćemo proterati, a vi Albanci, klonite se nevolja“, rekao je Tahiri citirajući jednog predstavnika kosovskih snaga u Uroševcu.

U Peći zajedno protiv odlaganja toksičnog otpada

Na drugom kraju Kosova, u Peći, ubrzalo se pomirenje Srba i Albanaca, jer se obe zajednice protive odlaganju toksičkog otpada između sela Goraždevac i Počešće.

Na tom produčju je formiran mešoviti komitet od pet Albanaca i dvojice Srba, predloženu peticiju je potpisalo 600 meštana i organizovano je devet protesta.

Gradonačelnik Peći Gazmend Muhadžeri je razgovarao sa tim komitetom, ali je rekao da je nemoćan i da je i on opozicija.

Verovatno je to razlog što je prihvatio bratimljenje koje je predložio grad Šabac, inače protivnik vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, naveo je pariski list.

Muhadžeri dobija pretnje vetarana nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) jer ga smatraju saradnikom Srba, dok je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović u beogradskim tabloidima pod uticajem srpskog režima, dobio etiketu da se prodao Albancima, dodao je list.

Međutim, nevladina organizacija (NVO) Savet za inkluzivno upravljanje koja sa sarađuje sa beogradskim kolegama Fonda Isak, smatra da dijalog između lokalnih albanskih i srpskih zvaničnka, atmosfera pod uticajem politike i većina medija potkopavaju približavanje dve zajednice.

Druga NVO, Kosovski centar za bezbednosne studije smatra da je stanoviništvo spremno za približavanje, ali se pribojava da bi vlasti ove primere prijateljstva prema drugoj zajednici, mogle loše da prihvate.

Većina stanovništva radi u javnom sektoru i ne želi da rizikuje da izgubi posao. „Dok ne bude bilo promena u političkim elitama Beograda i Prištine, neće biti proboja. Sadašnji lideri su učestvovali u ratovima 90-ih godina i svoju vlast hrane tenzijama“, rekao je Kuštrim Kolići, predstavnik NVO Integra, napisao je pariski Figaro u svojoj reportaži.