U Srbiji je vest kad osoba sa retkom bolešću bude primljena na posao

Vesti 13. jul. 201919:13 > 19:22
Podeli:
Izvor: N1

Jovana Cvetković, koja od rođenja boluje od retkog poremećaja koji podrazumeva iznenadne natekline po telu, licu i unutrašnjim organima, morala je, češće od drugih, da odsustvuje sa posla. Nakon problema u niškoj redakciji u kojoj je radila kao novinar, napustila je posao i bez velikih očekivanja - prijavila se na konkurs u jednoj IT kompaniji.

U gradu u kome većina novinara radi za minimalac i sa neadekvatnim ugovorima, jedna novinarka, i pored borbe sa opasnim zdravstvenim problemom, uspela je da svoje znanje, talenat i ono za šta se školuje – iskoristi na pravi način.

I da zbog retkog, naslednog i, što je najnezgodnije – nepredvidivog Hereditarnog angioedema (HAE), od koga boluju samo dve osobe u Nišu – njena majka i ona – nema problema na poslu.

„Kada sam došla u Beter Kolektiv na razgovor, u suštini sam, možda, i očekivala neku vrstu diskriminacije, s obzirom na to da sam se na prethodnim konkursima susretala sa time, uostalom i na prethodnim radnim mestima“, priča Jovana Cvetković, asistent za PR i zajednicu Beter Kolektiv, Niš.

Upravo zato što nije neko ko želi da sakrije stanje u kome jeste.

„To je svakako stavka u mom CV-u, da jesam neko ko je aktivista Udruženja HAE Srbija“, navodi Cvetkovićeva.

Jer, ovaj sindrom, dodaje, predstavlja stanje sa kojim ona može i mora da živi i radi, a svakako je reč o jednoj iz korpusa retkih bolesti za čije se lečenje u Srbiji, upravo Jovana i izborila.

„Moj menadžer, kada sam došla na razgovor za posao, je zapravo već znao šta je hereditarni angioedem, raspitao se već, malo je „guglao“ i shvatio da sam zapravo ja, zajedno sa članovima udruženja HAE Srbija, uradila kampanju koja je zapravo dovela do toga da oboleli od HAE u našoj zemlji dobiju terapiju i lekove i to je bio plus u mojoj radnoj biografiji“, priča sagovornica N1.

„Kada smo je zapošljavali, jedna od naših ambicija bila je da postanemo jedna od poznatijih IT kompanija u jugoistočnoj Srbiji. Jovana je uspela i da nadmaši naša očekivanja. Već nakon sedam meseci – kada pitate u gradu za našu firmu, praktično svi znaju za nas. Stvarno je uradila dobar posao“, kaže Jakob Folmand, poslodavac.

A posao je asistenta za odnose sa javnošću i saradnju sa zajednicom, o čemu svaka kompanija, odgovorna prema zaposlenima i sredini u kojoj radi i – brine. U slučaju ove IT firme, koja posluje bez ikakvih subvencija države, a upravo je zaposlila stotog radnika u Nišu, svedoči upravo slučaj zapošljavanja u punom radnom vremenu mlade stručnjakinje koja, zbog prirode bolesti, češće od drugih odsustvuje sa posla.

„Mi tražimo najbolje i najtalentovanije, a ako diskriminišemo ljude na bilo koji način – sužavamo svoj izbor. Imamo divne zaposlene i ako neko ima zdravstveni problem, što je prirodno, fleksibilni smo, i onda smo svi zajedno na dobitku“, naglašava Folmand.

Na dobitku su i zaposleni koji vole stoni fudbal, jer u pauzama mogu da odmore misli od programiranja i brojki baš igrajući tu igru.