Zavejano oko 100 domaćinstava u Novoj Varoši

Vesti 08. apr 201510:39 > 13:06
Tanjug/Dimitrije Nikolić

U delovima opštine Nova Varoš zbog snega i smetova koji dostižu visinu do dva metra zavejano je između 80 i 100 domaćinstava, izjavio je danas direktor Direkcije za izgradnju Miroljub Šaponjić.

On je rekao da je posebno teška situacija u Jasenovu, Božetićima, Draglici i Beloj Reci gde je napadalo više od 50 centimetara novog snega, pa su lokalni i nekategorisani putevi neprohodni.

„Dali smo naloge da se očiste putevi do centara mesnih zajednica, ali su problem zaseoci i usamljena domaćinstva u kojima najčešće žive stariji građani. Zato smo zatražili pomoć od republičkih organa, pre svih Sektora za vanredne situacije da nam obezbedi naftu kako bi aktivirali mehanizaciju na čišćenju puteva“, rekao je on.

Na delu teritorije opštine Nova Varoš proglašena je vanredna situacija jer su zavejani seoski putevi na nadmorskoj visini iznad 1.000 metara.

Vanredna situacija

Na području novovaroške teritorije uvedena je vanredna situacija, rekao je predsednik te opštine Dimitrije Paunović. On je precizirao da je vanredna situacija uvedena u mesnim zajednicama Jasenovo, Božetići, Draglica i Bela Reka.

„Radi se o selima podno Zlatara, Javora i Murtenice, na pojedinim mestima nanosi su visoki više od metra, a nemamo više sredstva za zimsko održavanje puteva. Zato smo se obratili republičkom Sektoru za vanredne situacije i zatražili pomoć u nafti, a odgovor očekujemo u toku dana“, izjavio je Paunović, podsetivši da je vanredna situacija od početka zime već treći put na snazi.

Paunović kaže da je nakon jučerašnjeg zastoja saobraćaja, situacija sada bolja, ali su pojedini pravci i dalje zavejani jer je na kolovozima i po pola metra snega.

Nanosi se mogu očistiti samo mašinama, ali za njih nema goriva, ponovio je predsednik.

„Neprohodne su saobraćajnice prema Ljepojevićima, Bukoviku, Tisovici, štitkovu, Veljinom i Božetićkom Trudovu i Kućanima. U selima su mahom staračka domaćinstva koja ne mogu da se organizuju da čiste sneg već to mora obaviti lokalna samouprava“ istakao je predsednik opštine.

Prema njegovim rečima, nakon manjeg prekida, snabdevanje električnom energijom je uredno, budući da su otklonjeni kvarovi nastali usled kratkih spojeva na vodovima.

Problema sa grejanjem i vodom nema, kako na gradskiom tako i na seoskom području.