SNS traži da se ispita imovina opozicionih političara, SRS protiv Siniše Malog

Vesti 12. jul 201914:57 > 14:59
Podeli:
Izvor: N1

Poslanici vladajuće većine u Skupštini Srbije pozvali su nadležne organe da ispitaju imovinu sadašnjih političara iz opozicije, u okviru parlamentarne rasprave o Izveštaju o sprovođenju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije za period od 2013. do 2018. godine, koji je podnela Agencija za borbu protiv korupcije.

Izveštaj je predstavio direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić, koji je istakao da više od 93 odsto državnih organa ispunjava preporuke agencije kada je reč o sukobu interesa, a čak 96 odsto sprovelo je rešenja agencije o prestanku druge funkcije po sili zakona.

„Agencija je podnela 16 prijava zbog sumnje da državni funkcioneri nisu prijavili kompletnu imovinu“, rekao je Sikimić i istakao da Srbija od marta nije više među državama koje se nalaze u nezadovoljavajućem režimu usklađenosti sa preporukama GRECO u segmentu koji se odnosi na prevenciju korupcije kod poslanika, sudija i tužilaca.

U raspravi su poslanici podržali izveštaj agencije, ali i pozvali da se ispita poreklo imovine sadašnjih lidera opozicije.

Poslanica Srpske napredne stranke Aleksandra Tomić je rekla da je u prošloj godini izvršena provera prihoda za 317 funkcionera, u koje spadaju i ministri, poslanici, sudije i tužioci i dodala da oni nemaju problem da prijave imovinu.

Prema rečima Tomić, veći problem je što za neke pojave u društvu ne postoje provere niti sankcije.

„Imali smo primere na predsedničkim izborima da postoje tokovi novca iz inostranstva koji se uplaćuju na žiro račune udruženja građana koje izlaze na izbore i nikad se nije postavilo pitanje odakle osam miliona evra Vuku Jeremiću za kampanju, odakle Saši Raduloviću za republičke izbore“, pitala je Tomić.

Pozvala je i na ispitivanje porekla imovine Dragana Đilasa koji je, kako tvrdi Tomić, sam prijavio agenciji 25 miliona evra.

Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić ocenio je da je u borbi protiv kriminala i korupcije najgora selektivna pravda.

„Zar nije sramota da pričamo o korupciji, a Srbijom šetaju oni koji se poput bivšeg ministra Božidara Đelića, hvale da imaju desetine miliona evra. O njemu nema ni jednog izveštaja, nego kad dođe nova vlast, zaboravi se na prethodnu“, rekao je Mirčić i upitao zašto se ne ispita bogatstvo nekadašnjih državnih funkcionera – Mlađana Dinkića, Aleksandra Vlahovića, Nemanje Kolesara ili Siniše Malog, odnosno imovina fonda (supruge prethodnog predsednika Srbije) Dragice Nikolić.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je da su Aleksandar Vučić i SNS oterali stranke DOS-a sa vlasti a ne radikali, ali da je posebna tema kako su svoj posao radile sudije i tužioci.

Komentarišući Mirčićevu primedbu da Siniša Mali ne treba da bude na čelu vladinog tela za sprečavanje pranja novca, Martinović je istakao da je Mali konsolidovao finansije Beograda i da mu je jedini greh što je dve godine bio službenik nekadašnje Agencije za privatizaciju.

Poslanik Stranke moderne Srbije Aleksandar Stevanović podržao je izveštaj Agencije i istakao da je za smanjenje korupcije važno povećati kazne i smanjiti mogućnosti za korupciju.

Neđo Jovanović iz Socijalističke partije Srbije izrazio je nadu da korupcija u Srbiji neće više, kao posle 5. oktobra 2000. godine, uništavati sistem i pravni poredak dok je poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Vladimir Marinković naglasio da su rezultati u borbi protiv korupcije sve bolji.