SMS vs DJB: Bivše partijske koleginice ne mogu zajedno u istom studiju

Vesti 11. jul. 201918:37 > 19:00
Podeli:
Izvor: N1

Poslanici Stranke moderne Srbije (SMS) dobili su mesta u svih 20 skupštinskih odbora, pošto je Skupština Srbije usvojila njihov predlog da zamene poslanike Dosta je bilo (DJB). SMS zbog toga trpi optužbe da su preletači i lažna opozicija. Predsednica DJB nije želela da o tome razgovara sa Tatjanom Macurom iz SMS u isto vreme u studiju N1,

Nekada najjača opoziciona poslanička grupa, DJB je ostao bez poslaničkog kluba jer su mu ostala samo tri poslanika. Šest je otišlo u SMS, a ostali nastupaju samostalno ili kao članovi Kluba samostalnih poslanika.

Za predlog opozicione SMS, koja je pre mesec i po dana prekinula bojkot parlamenta, da popuni mesta DJB u skupštinskim odborima, glasalo je 140 poslanika vladajuće većine, što je kod njihovih dojučerašnjih partijskih kolega izazvalo sumnju i tvrdnje da je u pitanju stranka lažen opozicije.

„Ako možete sa neistomišljenicima u Skupštini, zašto ne bi mogle mi ovde. Samo je u pitanju strah“, ocenjuje Macura odluku svoje nekadašnje partijske koleginice da o istoj temi govore odvojeno.

Ona dodaje da je zakon jasan i da SMS nije nikome oteo mandate, već da su se nekadašnji lider Saša Radulović i sam pokret DJB odaljili od politike sa kojom su 2016. ušli u parlament.

„Nekadašnji poslanički klub DJB se od 16 poslanika sveo na tri jer je DJB u potpunosti promenio politiku sa kojom smo ušli u Skupštini. SMS su naslednici i zastupnici programa sa kojim smo ušli u parlament 2016. godine“, rekla je Macura.

Branka Stamenković je u odvojenom gostovanju u Danu uživo objasnila da nije želela da sedi i razgovara sa Macurom jer su, kako kaže, preletanje i preletači usud parlamentarizma koji urušava ugled Narodne Skupštine.

„Imamo nenormalnu situaciju da imamo nekoliko stranaka koje ne da nisu učestvovale na izborima 2016. godine, nego nisu tada ni postojale, a sada imaju svoje poslanike“, kaže Stamenković.

Dodaje da je u Srbiji, kao i u razvijenim zemljama, poslanik vlasnik mandata, ali da država ne radi ništa da spreči zloupotrebu tog prava. 

Macura objašnjava da to što su poslanici vladajuće većine glasali za njihov predlog ne zanči ništa više do formalnost koja se i u drugim slučajevima dešava i kojoj se ne pridaje ovakva medijska pažnja.

„To je standardna procedura, ako želite izmeneu skupštinskim odborima morate da imate podršku vladajuće većine. U pitanju je nevešta i bezobrazna manipulaciju od strane tri poslanika DJB. Manipulacija i obmana javnosti, jer su oni isto to učinili kada su izbacivali tri poslanika koji su činili poslanički klub DJB, a isto to su učinili kada su izbacivali i nas“, kaže Macura.

Govoreći o prekidu bojkota parlamenta, ona kaže da je SMS nevoljno ušla u sam bojkot i da ne misle da treba odustajati od ijednog fronta na kojem imaju priliku da iznesu svoju politiku. Kaže da bojkot od samog početka nije sproveden kako treba i do kraja, i da su opozicioni poslanici učestvovali u radi skupštinskih odbora, a sada u radu parlamentarnih delegacija.

Kao primer navodi jednu struju poslanika DS.

Zbog toga ne smatra da je stranka prekršila sporazum sa narodom i kaže da će i dalje učestvovati na protestima 1 od 5 miliona.

Suprotno i o Raduloviću: Politički zaokret vs apsolutno ispravan lider

Stamenković poslanike u Skupštini optužuje za trgovinu uticajem mandata i trgovinu samim mandatima i ne prihvata argument Tatjane Macure koja tvrdi da su iz DJB-a otišli zbog političkog zaokreta Saše Radulovića.

„Kada smo se 2014. godine okupili u udruženje građana, okupili smo se oko ideje promene sistema, iz primera kako je vođeno ministarstvo privrede za vreme Saše Radulovića. Od ekonomskog programa se otišlo na teorije zavere i patološlu mržnju prema Nemačkoj i Aangeli Merkel“, rekla je Macura i dodala da takve retorike nije bilo od 2014. do 2016.

Branka Stamenković odbacuje mogućnost da su sadašnji poslanici SMS-a otišli iz DJB nezadovoljni Radulovićem, jer osnivač tog pokreta, kako kažem radi sve apsolutno ispravno. Upitana ko na ovom svetu radi sve apsolutno ispravno, Stamenković ponavlja – Saša Radulović.

Gde su pare iz budžeta: Na privatnom računu Radulovića ili računu DJB

Tatjana Macura rekla je u Danu uživo da se svakog meseca iz budžeta na privatni račun Saše Radulovića uplati 50.000 evra namenjenih funkcionisanju pokreta. Ona objašnjava da je tako regulisano dokumentima o osnivanju jer je DJB ušao u parlament kao udruženje građana.

„Plaši me da je jedini cilj bio da ovo postane manipulacija da se na privatni račun svakog meseca sliva 50.000 evra“, što je ozbiljan biznis.

Predsednica DJB odbacuje ove optužbe i kaže da novac ne ide na privatni račun Radulovića, već na račun Pokreta i da se novac troši na iste stvari na šta ga troše i druge partije – organizaciju lokalnih odbora, zakup prostoja i štampanje flajera.