EU: Neprihvatljive provokacije premijera Albanije

Vesti 07. apr. 201523:42 > 23:42
Podeli:
Izvor: N1

Evropska unija je reagovala na izjave albanskog premijera Edija Rame, stavivši do znanja da su "neprihvatljive provokacije", pošto zemlje zapadnog Balkana "napreduju svaka svojim tempom" u evropskoj integraciji, što "uključuje regionalnu saradnju, pomirenje i dobrosusedske odnose".

To je agenciji Beta prenela Maja Kocijančič, portparolka visokih zvaničnika Evropske komisije, Federike Mogerini i Jonanesa Hana, i time dala zvaničnu ocenu EU „upozorenja Evropskoj uniji“ albanskog premijera Edija Rame da će Albanija i Kosovo „biti prinuđeni da se ujedine“, ako EU ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju i ukidanje viza Prištini.

PROČITAJTE I:

„Pošto smo proverili šta je premijer Rama rekao u intervjuu, podvlačimo da zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu, utvrđenu od EU na najvišoj ravni“, piše u saopštenju Maje Kocijančič.

„Svi partneri u regionu su svojstveno sami potvrdili opredeljenje za taj cilj i rešenost da ispune nužna merila, uz puno poštovanje načela i standarda EU“, predočila je portparolka u EK.

EU je u osvrtu na izjavu albanskog premijera, kako je prenela Maja Kocijančič, „ukazala na to da oni (partneri u regionu) napreduju,svako svojim tempom, na tom putu i mi od njih očekujemo nužne napore za dalji napredak“.

„Pomenuta opredeljenja takođe uključuju regionalnu saradnju, pomirenje i dobre susedske odnose; sve provokativne izjave su u tom okviru neprihvatljive“, predočeno je u reagovanju EU na izjavu Rame.

Rama je u izjavi sa šefom diplomatije Kosova Hašimom Tačijem prištinskoj televiziji Klan Kosova, takođe rekao da se „dve zemlje zauzimaju za ujedinjenje kroz članstvo u Evropskoj uniji“.

Srpski premijer Aleksandar Vučić poručio da se „Kosovo i Albanija,kako je Rama govorio, na klasičan način nikada neće ujediniti“, naglasivši da albanske vođe „treba da prestanu sa daljim izazivanjem nestabilnosti u regionu“.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je predočio da izjave albanskog premijera Rame predstavljaju napad na mir.