Poslanici SMS u skupštinskim odborima i RIK-u zamenili DJB

Vesti 10. jul. 201911:49 > 11:56
Podeli:
Izvor: N1

Poslanici Stranke moderne Srbije (SMS) postali su članovi svih 20 skupštinskih odbora i dobili mesta u Republičkoj izbornoj komisiji, pošto je Skupština Srbije usvojila njihov predlog da oni zamene poslanike Dosta je bilo, koji su ostali bez poslaničkog kluba.

Za predlog opozicione SMS, koja je pre mesec i po dana prekinula bojkot parlamenta, glasalo je 140 poslanika vladajuće većine. 

Poslanički klub DJB nekada je imao 16 poslanika, ali je došlo do raskola u stranci posle predsedničkih i beogradskih izbora pa tako i osipanja poslaničkog kluba. Troje poslanika ostalo je sa bivšim predsednikom DJB Sašom Radulovićem, ali bez poslaničkog kluba, neki su vratili poslanički mandat po istupanju iz stranke, neki deluju kao samostalni poslanici, četvoro bivših DJB deluju u okviru Kluba samostalnih poslanika, a šestoro u okviru kluba SMS. 

Jovan Jovanović, koji je u poslaničkom Klubu samostalnih poslanika, rekao je ranije da je njihov poslanički klub prosledio prošle godine u decembru predlog da se preraspodele mesta u skupštinskim odborima u skladu sa brojem poslanika, ali da njihov predlog nije uvršten na dnevni red, ali jeste predlog SMS koji je tražio sve skupštinske odbore i RIK.

On je ocenio da je to verovatno nagrada koju vladajuća većina daje SMS jer je prekinula bojkot parlamenta.

Poslanik vladajuće Narodne seljačke stranke Marjan Rističević tokom rasprave je negodovao i najavio da neće glasati za predlog SMS, ukazujući da se članstvo u odborima bazira na osnovu brojnosti poslaničkih grupa i da ne razume kako sada neko sa svega šest poslanika može da nasledi prava poslaničke grupe koja je imala 16 poslanika. On je ukazao da im se daje za pravo da imaju člana i zamenik člana RIK-a sa poslaničkom grupom od šest poslanika, a da njegova poslanička grupa od pet poslanika na to nema pravo.

SMS ima šest poslanika, ali mesto u odborima zauzelo je njih pet – Tatjana Macura, Aleksandar Stevanović, Vladimir Đurić, Ljupka Mihajlovska i Nemanja Radojević, dok Nenad Božić nije predložen ni za jednog člana odbora. Usvajanjem ovog predloga Saša Radulović i aktuelna predsednica DJB Branka Stamenković ostali su bez mesta u skupštinskim odborima, a DJB je ostao i bez člana i zamenika člana RIK-a. 

Na predlog SMS za člana RIK-a izabrana je Marica Bursać, a za zamenika člana RIK-a Dušan Dragoljić. 

Poslanici SMS nisu učestvovali u raspravi i nisu obrazlagali svoj predlog o mestima u odborima u RIK-u ni odgovarali na optužbe o nagradi zbog prekida bojkota.