Posle doktorata sumnja i u diplomu osnovnih akademskih studija Stefanovića

Vesti 08. jul 201918:52 > 18:54
Tanjug / Sava Radovanović

Posle sumnji u doktorat ministra unutrašnjih poslova i potpredsednika Vlade Srbije Nebojše Stefanovića javila se još jedna - sumnja u diplomu sa njegovih osnovnih akademskih studija, koju su izrazili predstavnici Saveza za Srbiju.

Zbog toga su podneli krivične prijave – protiv Stefanovića zbog falsifikovanja diplome kao i protiv tadašnjeg dekana i članova komisije Fakulteta za poslovne studije Megatrend zbog donošenja Rešenja o nostrifikovanju pomenute diplome.

POVEZANE VESTI

Ako je verovati zvaničnom sajtu Vlade Srbije, Nebojša Stefanović je diplomirao na Fakultetu za poslovne studije Megatrend univerziteta. Međutim, ne piše koje godine, za razliku od završenih magistarskih i doktorskih – za koje se sticanje diplome vezuje za 2011. i 2013. godinu. To je zato što Stefanović nikada nije ni diplomirao – tvrde u Savezu za Srbiju.

„Gospodin Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije se pre 15 godina obratio sa zahtevom Megatrend fakultetu da mu nostrifikuje diplomu koju je navodno stekao po obrazovnom sistemu Velike Britanije, na školi koja se zove Megatrend International Expert Consortium Limited. Ta firma u Engleskoj nikada nije bila registrovana za obrazovanje“, rekao je Dragan Đilas.

U Savezu za Srbiju svoje tvrdnje potkrepljuju dokazima iz, kažu, „britanskog APR-a“. Da tokom studija nije video London, potvrđuje i ministar Stefanović, ali kaže da nije ni bilo potrebe.

„Potpuna izmišljotina, ja nisam išao ni u kakav London, moji roditelji me nisu školovali u Londonu. Ja sam se školovao u Republici Srbiji, ovde su bili programi, konkretno, u Sava centru su se održavala predavanja. Dakle, veliki broj ljudi je išao na njih i u skladu sa zakonom je sve urađeno“, rekao je Stefanović.

Ukoliko je diploma stečena u Srbiji – zbog čega je tražio njenu nostrifikaciju? To je pitanje koje ministru nismo mogli da postavimo s obzirom da su na događaj sletanja dva Erbasova helikoptera bili pozvani samo odabrani mediji, ne i N1. Sumnju u njegovu akademsku čestitost povezuje sa optužbama koje je tokom vikenda izneo na račun Dragana Đilasa.

„Suština je da oni pričama pokušavaju da skrenu pažnju javnosti sa ozbiljne korupcije – Dragan Đilas je upleten o ozbiljnu korupciju i to će se pokazati – pre ili kasnije“, istakao je Stefanović.

A pre ministra tokom dana istraga o Đilasovom bogatstvu najavljena je sa naslovnih strana provladinih tabloida, ali i od strane novinara Pinka na konferenciji za medije. A ko je prvi počeo?

„Vi ste sedeli tu, i još u petak ste čuli da smo rekli da će danas biti konferencija za medije o Nebojši Stefanoviću. Znali ste, bili ste tu sa nama. Kad su to čuli – onda je Stefanović juče održao konferenciju i izneo ponovo laži“, naveo je Đilas.

Kome veruje predsednica Vlade i da li će insistirati na istrazi – nismo uspeli da je pitamo, ali je obećala da će na pitanja u vezi sa diplomom svog potpredsednika odgovarati narednih dana.