Narodno pozorište: Nema ugovora, nema ni predstava

Vesti 07. apr 201519:13 > 19:22
Narodno pozorište

Repertoar Narodnog pozorišta u Beogradu, za sada, ostaje bez dve velike baletske predstave.

U Narodnom pozorištu kažu da umetnike ne mogu da plate, jer nije potpisan ugovor sa Ministarstvom kulture o prenosu novca na račun te institucije. Ministar kulture Ivan Tasovac tvrdi da je novac uplaćen, ali da je uprava pozorišta ta koja ne isplaćuje honorare.

Nema ugovora, nema ni predstava. April je Narodno pozorište dočekalo bez potpisanog godišnjeg ugovora o finansiranju i zato je otkazalo dve baletske predstave.

Narodno pozorište je sve svoje obaveze i pravne i fiskalne i papirološke obavilo na vreme, i nismo očekivali da ćemo doći u situaciju u kojoj smo bili prošle godine, kaže v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić.

Međutim ove godine kako je i u jučerašnjem saopštenju Narodnog pozorišta navedeno, dovodi se u pitanje ne samo opstanak predstava zbog velikog broja honoraraca, već i buduće premijere.

Naprosto netačno je to što je objavilo Narodno pozorište, tvrdi ministar Ivan Tasovac.

U međuvremenu Ministarstvo kulture izdalo je saopštenje u kojem je navedeno da je od početka godine ministarstvo na račun Narodnog pozorišta uplatilo blizu 223 miliona dinara.

“To su sredstava koja nama idu redovnim putem, na redovne troškove, za plate, za održavanje predstava, ova sredstva koja se tiču programskih delatnosti, koja su isključivo vezana za godišnji ugovor o finansiranju. Taj ugovor mi još nismo potpisali”, kaže Savić.

Ministarstvo, kako je navedeno u saopštenju smatra i da je pravi razlog otkazivanja dve baletske predstave obustava rada baletskog ansambla zbog neispalćenih zarada, za šta je odgovorna uprava, na čelu sa v.d. upravnikom Dejanom Savićem. Takođe ističu da je u toku izbor za novog upravnika, i da je Ministarstvo podržalo i poslalo vladi predlog Upravnog odbora za izbor Božidara Đurovića na mesto upravnika. Profesionalizacijom kadra, kako navode, doći će do rešavanja nagomilanih problema.

Umesto da se na Velikoj sceni Narodnog pozorišta namešta dekor za baletsku predstavu “Žizela” ona je otkazana, a dan ranije otkazana je i premijera “Slike Dorijana Greja”.

Više o tome u prilogu Jadranke Bugarski: