UG: Vlast sve brutalnije napada kompaniju SBB, Vesić iz šahta plasirao neistine

Vesti 08. jul 201915:46 > 15:54
Tanjug/video/screenshot

Vlast sprovodi kontinuiranu negativnu kampanju protiv kompanije SBB. I pored činjenice da su vlasnici SBB renomirane međunarodne investicione kompanije BC Partners i KKR, koji su među najvećim investitorima u Srbiji, vlast ne bira sredstva u korišćenju svih državnih inistitucija, od najviših do lokalnih, protiv naše kompanije, navodi United Group.

Kako se navodi u saopštenju United Group, poslednji primer organizovanih napada na kompaniju SBB je „postupak gradskog činovnika Gorana Vesića“, koji je, kako navode, kao osvetu za izveštavanje Televizije N1 na koje se javno žalio, izneo niz neistinitih i skandaloznih optužbi o radu kompanije. Obilazeći beogradske šahtove optužio je SBB da je „nelegalno“ razvlačila kablove, da „besplatno“ koristi gradsku infrastrukturu i da „krade“ struju.

„Bilo bi dobro da sledeći put pre izvođenja sličnih performansa, ovaj gradski činovnik istraži dokumentaciju o regularnim ugovorima SBB – a i javnog komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane“, jer je obmanjivanje javnosti krivično delo. Bilo bi takođe poželjno i da u arhivi dokumentaciju pročita i direktor „Beogradskih elektrana“ Rade Basta, jer smo ovom preduzeću skoro deceniju i po omogućavali da koristi naše resurse za kontrolu sistema grejanja. Samo zbog istinitog informisanja građana, prinuđeni smo da na ovako sramnu i neistinitu propagandu odgovaramo. Svi poslovi koje smo radili sa preduzećem „Beogradske elektrane“ regulisani su pravosnažnim ugovorima. Ugovor sa ovim javnim preduzećem je prvo potpisala firma KDS Telefonija, koju smo 2003. godine kupili i nasledili sva prava i obaveze iz ugovora sa beogradskim elektranama. Sličan ugovor o postavljanju infrastrukture potpisale su i firme „Telefon kabl“ i „PTT KDS“, znači ukupno tri pravna lica, što dodatno potvrđuje da je u interesu preduzeća „Beogradske elektrane“ bilo partnerstvo. Da se nisu opredelili za partnersku saradnju sa nama, jedina alternativa da JKP „Beogradske elektrane“ obezbede moderan sistem monitoringa grejanja bila je izgradnja vlastite optičke infrastrukture, što bi zahtevalo njihova višemilionska ulaganja“.

United Group

United Group u saopštenju dodaje da veruju da svako razuman u gradskoj vlasti i „Beogradskim elektranama“ zna da je ugovor bio profitabilan za elektrane.

„Realizacijom zajedničkog dogovora, više od 120 kilometara optičkih vlakana upravo je naša kompanija ustupila na korišćenje JKP „Beogradske elektrane“, kao i 200 kilometara koaksijalnih kablova sa kompletnom opremom za povezivanje podstanica, a takođe smo na svakoj od lokacija obezbedili besplatan internet i redovno održavanje svih ustupljenih resursa . Za svaki metar uvođenja kablova smo predali dokumentaciju „Beogradskim elektranama“, sve radove uredno ucrtali i dostavili tehničkoj službi preduzeća, što se jasno vidi u dokumentaciji izvedenog stanja. Ispoštovali smo svih ovih godina svaki od zahteva različitih rukovodstava preduzeća. Zahvaljujući upravo našoj kompaniji, „Beogradske elektrane“ 13 godina nadgledaju toplovodni sistem i daljinski očitavaju stanje na mreži i to ne samo preko 60 kilometara optike koja ide kroz toplovod, već i kroz druge delove naše, što optičke, što koaksijalne mreže, dužine preko 250 kilometara“, piše u saopštenju.

United Group

Vlasnici SBB-a, BC Partners i KKR, koji su vodeće međunarodne investicione kompanije, u svakoj od zemalja u kojima posluju poštuju zakone, jer je, navodi se, poslovni kredibilitet nešto najvažnije.

„Situacija sa kojom se kompanija SBB suočava u Srbiji u kojoj vlast na sve načine pokušava da nam nanese poslovnu štetu, biće predmet mnogobrojnih odštetnih zahteva. O pritiscima vlasti na našu kompaniju kroz zloupotrebu svih državnih institucija i uz negativnu medijsku propagandu obavestićemo i domaću i svetsku javnost, a zatražiti i međunarodnu arbitražu. Ovo je jedinstven primer u Evropi na kakav tretman nailazi jedan od najvećih investitora u nekoj zemlji samo zato što poseduje televizije kojima omogućava slobodnu uređivačku politiku, jer i u ovom slučaju poštujemo Ustav Republike Srbije i Zakon o slobodi medija“, piše u saopštenju United Group.